dc.rights.license | CC-BY-NC-ND | |
dc.contributor.advisor | Romondt Vis, P.J.C. van | |
dc.contributor.author | Bosch, T.H.A. van den | |
dc.date.accessioned | 2020-09-02T18:00:53Z | |
dc.date.available | 2020-09-02T18:00:53Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | https://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/37352 | |
dc.description.abstract | De Netflixdocumentaire Cooked (Pollan, 2016), is een voedseldocumentaire gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Pollan, waarin Pollan probeert mensen te overtuigen om minder voedsel te consumeren dat geproduceerd is door de voedselindustrie en meer zelf de keuken in gaan om gezonde maaltijden te maken. Hij doet dit door het creëren van het discours dat zelf je eten klaarmaken beter is dan eten wat de voedselindustrie voor je klaarmaakt. Hoe dit discours tot stand
komt in de documentaire, is in dit onderzoek onderzocht. Door gebruik te maken van een kritische discoursanalyse, is de tweede aflevering van de documentaire Cooked (Pollan, 2016) geanalyseerd. Uit de analyse blijkt dat er vier discoursen worden geconstrueerd in de aflevering: Een tijdsdiscours, een traditioneel kookdiscours, een industrieel kookdiscours en een gezondheidsdiscours. Samen zorgen deze discoursen ervoor dat de hoofdboodschap dat mensen beter zelf thuis kunnen koken dan de
voedselindustrie voor hen laten koken wordt ondersteund. | |
dc.description.sponsorship | Utrecht University | |
dc.format.extent | 466497 | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | nl | |
dc.title | Cooked: Een kritische discoursanalyse | |
dc.type.content | Bachelor Thesis | |
dc.rights.accessrights | Open Access | |
dc.subject.keywords | Discourse, Cooked, Pollan, voedselindustrie, voedsel, koken, kritische discoursanalyse | |
dc.subject.courseuu | Communicatie- en informatiewetenschappen | |