Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorRomondt Vis, P.J.C. van
dc.contributor.authorBosch, T.H.A. van den
dc.date.accessioned2020-09-02T18:00:53Z
dc.date.available2020-09-02T18:00:53Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/37352
dc.description.abstractDe Netflixdocumentaire Cooked (Pollan, 2016), is een voedseldocumentaire gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Pollan, waarin Pollan probeert mensen te overtuigen om minder voedsel te consumeren dat geproduceerd is door de voedselindustrie en meer zelf de keuken in gaan om gezonde maaltijden te maken. Hij doet dit door het creëren van het discours dat zelf je eten klaarmaken beter is dan eten wat de voedselindustrie voor je klaarmaakt. Hoe dit discours tot stand komt in de documentaire, is in dit onderzoek onderzocht. Door gebruik te maken van een kritische discoursanalyse, is de tweede aflevering van de documentaire Cooked (Pollan, 2016) geanalyseerd. Uit de analyse blijkt dat er vier discoursen worden geconstrueerd in de aflevering: Een tijdsdiscours, een traditioneel kookdiscours, een industrieel kookdiscours en een gezondheidsdiscours. Samen zorgen deze discoursen ervoor dat de hoofdboodschap dat mensen beter zelf thuis kunnen koken dan de voedselindustrie voor hen laten koken wordt ondersteund.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent466497
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleCooked: Een kritische discoursanalyse
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsDiscourse, Cooked, Pollan, voedselindustrie, voedsel, koken, kritische discoursanalyse
dc.subject.courseuuCommunicatie- en informatiewetenschappen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record