Een Hernieuwde Overweging van Jonestown: de ideologie en praktijken van Jonestown geanalyseerd vanuit de Amerikaanse context van 1950-1978.
Summary
Voor veel Amerikanen was de massazelfmoord van 1978 in Jonestown een schokkende en traumatische gebeurtenis. In de jaren hierna is de schuld van deze gebeurtenis veelal aan de voeten van Jim Jones gelegd en is hij als een onmens afgetekend. In werkelijkheid is de aanloop naar dit moment veel ingewikkelder en dat is aan de hand van dit onderzoek aangetoond.
Allereerst wordt de context waarin de Peoples Temple zich vormde en ontwikkelde geschetst. Deze context betreft de periode van 1955 tot de late jaren 70. Hierbij wordt gekeken naar sociale, politieke en religieuze ontwikkelingen in Amerika om een compleet beeld te vormen van het kader waarin de Jonestown historie zich afspeelde. Hierop volgt een analyse van de ideologie van Jones aan de hand van primair bronmateriaal. De centrale aspecten van zijn gedachtegoed worden vervolgens gekoppeld aan de vooraf onderzochte context. Hiermee wordt onderzocht in hoeverre er overlap te vinden is tussen de ideeën van Jones en het historische kader waarin ze ontstonden.
Vervolgens wordt naar de latere jaren van de Peoples Temple gekeken. Aan de hand van primaire bronnen worden de contrasten met de beginjaren uiteengezet. Hierbij wordt de ontwikkeling van de beweging en de complexiteit van het narratief onderzocht. Als laatst volgt een overzicht van de getrokken conclusies.