(Dis)connectie door Headspace
Summary
Verbondenheid aan technologie en de mate van technologiegebruik, samen ook wel tetheredness genoemd, kan als onprettig worden ervaren. Dit wordt ervaren door the tethered self, een identiteit die verknocht is aan technologie.1 Deze ervaring kan leiden tot een behoefte aan disconnectie, wat ook gezien kan worden als een andere vorm van connectie. Een strategie voor disconnectie is het gebruiken van meditatieapp Headspace. In dit geval gebruikt the tethered self technologie ter disconnectie en ter verandering van zijn of haar ervaring en gebruik van technologie.
Headspace bevindt zich dus in de kern van een paradox: technologie als oplossing voor het als onprettig ervaren van technologische verbintenis. Interessant is om te bekijken wat Headspace vanwege deze paradox, betekent voor de ervaring van the tethered self. Om dit nader te onderzoeken is de volgende vraag opgesteld: welke rol speelt Headspace in de mentale ervaring van the tethered self? Deze vraag is beantwoord door middel van auto- etnografisch onderzoek, waarbij de app gedurende een periode van een maand is gebruikt, en veldnotities zijn bijgehouden. Dit is gecombineerd met een walkthrough analyse om de culturele sturing van gebruikers door de applicatie en ontwikkelaars bloot te leggen.
Uit de combinatie van analyses bleek dat Headspace als technologie zorgt voor een confrontatie met technologie. De gebruiker dient de technologie bewust te negeren, om zo in staat te zijn een nieuwe mens-technologierelatie vorm te geven, die de ervaring van de tethtered self doet veranderen, naar de behoeften en voorwaarden van de gebruiker. Hierdoor krijgt the tethered self weer controle over de technologie, in plaats van andersom.