Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorWillemsen, R.
dc.contributor.advisorFrancot, R.
dc.contributor.authorBommel, E.S.E. van
dc.contributor.authorBrink, J. van den
dc.date.accessioned2018-10-06T17:01:19Z
dc.date.available2018-10-06T17:01:19Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/36721
dc.description.abstractAchtergrond: Het werkgeheugen staat in verband met de leerling-leerkracht relatie van kleuters (4 tot 6 jaar). Binnen het werkgeheugen bestaan er twee domeinen, namelijk: het visuospatieel en het verbale domein. Kleuters lijken meer beroep te doen op het visuospatieel werkgeheugen dan op het verbale domein van het werkgeheugen. Onderzoeksdoel: Onderzocht is welk domein van het werkgeheugen een sterker verband heeft met de leerling-leerkracht relatie. Methode: Er zijn schriftelijke surveys afgenomen, welke de leerling-leerkracht relatie testen, onder 29 leerkrachten van verschillende basisscholen in Nederland. Verder zijn er drie neurocognitieve taken afgenomen bij 219 kleuters. De Digit Span taak en de Odd One Out taak zijn afgenomen aangezien deze taken het verbaal en het visuospatieel werkgeheugen meten. Resultaten: Beide domeinen van het werkgeheugen laten een significant verband zien met de leerling-leerkracht relatie van kleuters. Echter het visuospatieel werkgeheugen laat een zwak tot matig verband met de leerling-leerkracht relatie zien en het verband tussen deze relatie en het verbaal werkgeheugen is zwak. Conclusie: Deze studie toont aan dat het visuospatieel werkgeheugen van kleuters niet significant sterker in verband staat met de leerling-leerkracht relatie dan het verbaal werkgeheugen van kleuters. Beide domeinen zijn echter wel significant gerelateerd aan de leerling-leerkracht relatie.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent398338
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleHet werkgeheugen op de weegschaal: heeft het verbaal of het visuospatieel werkgeheugen van kleuters een sterker verband met de leerling-Leerkracht relatie?
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsNL: Leerling-leerkracht relatie; verbaal werkgeheugen; visuospatieel werkgeheugen; kleuters ENG: Teacher-child relationship; verbal working memory; visuospatial working memory; pre-schoolers
dc.subject.courseuuPedagogische Wetenschappen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record