Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorRaat, Wendela de
dc.contributor.advisorEvers-Vermeul, Jacqueline
dc.contributor.authorRijswijk, R.P.A. van
dc.date.accessioned2018-10-06T17:00:50Z
dc.date.available2018-10-06T17:00:50Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/36266
dc.description.abstractIn deze masterscriptie is de beperkte toelating van Young Adult Literature (YAL) tot het literatuuronderwijs in de tweede fase van het havo/vwo onderzocht. YAL is namelijk niet toegestaan op leesniveau 4F. Allereerst is door middel van een theoretisch onderzoek aangetoond dat de leesniveaus en YAL op problematische wijze worden afgebakend. Zo kan het leesniveau van afzonderlijke tekstkenmerken danig verschillen, waardoor het gemiddelde leesniveau een gegeneraliseerde weergave van het leesniveau van een boek is. Daarnaast is gebleken dat YAL niet afgebakend kan worden op basis van het uitgeverslabel. Hierdoor is YAL niet helder te onderscheiden van volwassenenliteratuur met een adolescente protagonist, en zullen de leesniveaus van YAL-boeken afzonderlijk moeten worden bepaald. Om dit te onderbouwen is een vergelijkende analyse uitgevoerd binnen een corpus van drie boeken uit de volwassenenliteratuur met een adolescente protagonist, die zijn toegestaan op leesniveau 4F, en drie boeken van leesniveau 3F die zijn uitgegeven als YAL. Deze vergelijkende analyse toont dat metaforische stijl en implicietheid van de verbinding van verhaallijnen onvoldoende aanwezig zijn in de geanalyseerde boeken die zijn uitgegeven als YAL, om met die tekstkenmerken te voldoen aan leesniveau 4F. Echter, de vergelijkende analyse toont ook relevante overeenkomsten tussen de complexiteit van de tekstkenmerken van de YAL-boeken en een 3F-boek uit de volwassenenliteratuur met een adolescente protagonist, dat wel is toegestaan op leesniveau 4F. Bovendien is gebleken dat de afzonderlijke tekstkenmerken die bepalend zijn voor de verschillen tussen leesniveaus 3F en 4F bestaan uit losse onderdelen, die onderling eveneens van leesniveau kunnen verschillen. De implicaties van deze uitkomsten zijn besproken en duiden samen met de uitkomsten van het theoretisch onderzoek op een betwistbare beperkte toelating van YAL tot het literatuuronderwijs in de tweede fase van het havo/vwo.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent1549630
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleAfzonderlijkheid. Over de beperkte toelating van Young Adult Literature tot het literatuuronderwijs in de tweede fase van het havo/vwo.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsYAL ; Young Adult Literature ; adolescentenliteratuur ; literatuuronderwijs ; differentiatie ; letterkundige analyse ; havo/vwo ; leesniveau ; afbakening ; tweede fase
dc.subject.courseuuNeerlandistiek


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record