De relatie tussen online en offline gepest worden en lichaamsontevredenheid: De modererende rol van geslacht.
Summary
Pesten is een maatschappelijk probleem. Er is nog weinig bekend over een mogelijk verband tussen offline gepest worden en online gepest worden: Worden kinderen die offline gepest worden ook online gepest en andersom? Gepest worden heeft vele en langdurige negatieve gevolgen, onder andere op het lichaamsbeeld van slachtoffers. In het huidige onderzoek is allereerst gekeken naar de relatie tussen offline en online gepest worden. Vervolgens werd de relatie tussen gepest worden en lichaamsontevredenheid bekeken en de invloed van geslacht op deze relatie.
De data is verzameld door middel van de vragenlijst Voormeting van het Nationaal Media Paspoort (NMP). Deze vragenlijst is ingevuld door 602 basisschoolleerlingen in de leeftijd van 8 tot en met 13 jaar. Op basis van beschrijvende statistieken is gebleken dat de meeste online slachtoffers ook offline gepest worden, maar dat offline pestslachtoffers slechts in weinig gevallen ook online gepest worden. Daarnaast is middels een two-way ANOVA gekeken naar het verband tussen pesten en lichaamsontevredenheid van pestslachtoffers, en de invloed van geslacht op dit verband. Gepeste kinderen hebben een hogere lichaamsontevredenheid dan kinderen die niet gepest worden. Het geslacht van de pestslachtoffers heeft geen invloed op de relatie tussen gepest worden en lichaamsontevredenheid.
Dit onderzoek draagt bij aan de literatuur door bevindingen te geven over verbanden tussen verschillende vormen van pesten en de relatie tussen gepest worden en lichaamsontevredenheid, inclusief de invloed van geslacht op dit verband. Aanbevolen wordt om longitudinaal onderzoek te doen, zodat uitspraken gedaan kunnen worden over de causaliteit tussen deze variabelen.