Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorMak, W.M.
dc.contributor.authorPoulssen, L.L.M.
dc.date.accessioned2019-08-02T17:00:49Z
dc.date.available2019-08-02T17:00:49Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/33062
dc.description.abstractUit het onderzoek van Maree (2017) bleek dat een goede taalproductie een voorwaarde was voor een goed taalbegrip met betrekking tot definiete lidwoorden bij eentalige Nederlandse kinderen. In het huidige onderzoek wordt er onderzocht of een betere taalproductie daadwerkelijk leidt tot een beter taalbegrip op dit vlak. Om dit te onderzoeken worden de tests uit het onderzoek van Maree (2017) opnieuw uitgevoerd, maar nu bij bidialectale Nederlandse kinderen die naast het Standaardnederlands het Simpelvelds dialect spreken. Uit dit onderzoek is te concluderen dat ondanks dat bidialectale kinderen beter scoren op taalproductie, dit niet leidt tot een beter taalbegrip met betrekking tot de definiete lidwoorden. De mate van input van het Simpelvelds dialect heeft hier geen effect op. Tevens kan er worden geconcludeerd dat de bidialectale Nederlandse kinderen meer informatie uit het persoonlijk voornaamwoord ‘hij’ halen dan eentalige Nederlandse kinderen.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent975195
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleTaalbegrip en taalproductie bij bidialectale kinderen. Een eye-tracking- en elicatie-onderzoek naar de taalkennis van definiete lidwoorden bij 6/7-jarige bidialectale Nederlandse kinderen.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordstaalproductie, taalbegrip, bidialectaal, dialect,bilingual bootstrapping, grammaticale geslachtssysteem, persoonlijk voornaamwoord, lidwoord verwerving, meertaligheid,
dc.subject.courseuuNederlandse taal en cultuur


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record