Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorKeijsers, L.
dc.contributor.authorGuurink, H.M.
dc.contributor.authorJensen, M.J.
dc.contributor.authorKurvers, E.C.H.
dc.contributor.authorVerdonschot, L.
dc.date.accessioned2018-10-01T17:02:01Z
dc.date.available2018-10-01T17:02:01Z
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/32477
dc.description.abstractDeze studie onderzocht de modererende rol van scheiding op verband tussen persoonlijkheidseigenschappen, ouderlijke controle, kwaliteit van de ouder- kindrelatie en vriendschappen en drugsgebruik bij adolescenten van 14 tot 24 jaar. Hierbij werd gebruik gemaakt van de vijfde meting uit de dataset ‘conflict and management of relationships’ (CONAMORE) waarin 1275 adolescenten (gemiddelde leeftijd = 17,6 jaar, SD = 2.08) meededen. Regressieanalyses toonden dat drugsgebruik hoger was bij adolescenten van gescheiden ouders, adolescenten die meer extravert waren, meer open stonden voor nieuwe ideeën, weinig zorgvuldig waren en waarvan de ouders weinig controle uitoefenden in de opvoeding. Daarnaast werd enkel het verband tussen extraversie en drugsgebruik van adolescenten versterkt wanneer de ouders gescheiden waren. Verder lieten de analyses zien dat de kwaliteit van de ouder- kindrelatie en de kwaliteit van de vriendschap geen verband hielden met drugsgebruik, dit gold voor zowel gescheiden als niet gescheiden ouders. In de discussie worden mogelijke verklaringen gegeven voor de gevonden resultaten evenals implicaties voor theorie en praktijk.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent273644
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.title‘Scheiden is niet soft’. De Modererende Rol van Scheiding van Ouders op het Verband tussen Drugsgebruik van Adolescenten en Vier risicofactoren.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsScheiding; drugsgebruik; persoonlijkheid; ouderlijke controle; kwaliteit van ouder-kindrelatie; kwaliteit van vriendschappen;
dc.subject.courseuuPedagogische Wetenschappen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record