Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorRaaijmakers, Q.A.W.
dc.contributor.authorMulder, I.H.M.
dc.contributor.authorVos, A.
dc.contributor.authorWeijer, F.S. de
dc.contributor.authorWiersma, M.
dc.date.accessioned2018-10-01T17:02:00Z
dc.date.available2018-10-01T17:02:00Z
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/32455
dc.description.abstractHet doel van deze studie is te onderzoeken of er een moderator-effect van gender, etniciteit, gezinssituatie en religie bestaat op de samenhang tussen sociale angstsymptomen en geïntegreerde identiteit binnen het domein school. Er waren 1337 deelnemende jongeren in totaal (621 jongens en 710 meisjes tussen de leeftijd van 12 en 20 jaar oud) van de middelbare school klassen havo, vwo, havo/vwo en gymnasium. De gegevens zijn vervolgens geanalyseerd met behulp van verschillende lineaire regressieanalyse waar gecorrigeerd is op leeftijd. Er blijkt een negatieve samenhang te zijn tussen de symptomen van sociale angst en geïntegreerde identiteit binnen het domein school. Gender en gezinssituatie hebben een belangrijke invloed op de mate van een geïntegreerde identiteit. Er zijn geen moderator-effecten gevonden voor deze twee variabelen, wat betekent dat geslacht en gezinssituatie geen invloed hebben op de richting en de sterkte van de samehang tussen sociale symptomen van angst en de mate van geïntegreerde identiteit. Echter blijkt dat de variabelen kerkbezoek en etniciteit een moderator-effect hebben. Bovendien zijn sekse, gezinssituatie, etniciteit en religie ook gecombineerd met elkaar. Er blijkt een moderatoreffect te zijn op de samenhang tussen sociale angstsymptomen en geïntegreerde identiteit binnen het domein school.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent397428
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleHet effect van sekse, gezinssituatie, etniciteit en religie voor de – op leeftijd gecorrigeerde – samenhang tussen sociale angstsymptomen en de mate van geïntegreerde identiteit binnen het domein school bij HAVO/VWO leerlingen in Nederland.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordssociale angst symptomen, geïntegreerde identiteit, school, geslacht, gezinssituatie, etniciteit, kerkbezoek, leeftijd
dc.subject.courseuuPedagogische Wetenschappen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record