'Ik begrijp wat u voelt.' Het syndroom van Asperger, geloofwaaardigheid en sympathie in de roman De engelenmaker
Summary
Het hoofdpersonage in de roman De engelenmaker van Stefan Brijs lijdt volgens de verteller aan het syndroom van Asperger. In deze scriptie wordt beschreven of de aanwezigheid van het aspergersyndroom invloed heeft op de geloofwaardigheid van de roman. Ook onderzoek ik wat de gevolgen zijn voor de mogelijkheid tot identificatie, empathie en sympathie voor het hoofdpersonage uit deze roman.
Eerst wordt de roman geanalyseerd om de context waarbinnen het hoofdpersonage functioneert te verduidelijken. De focalisatie blijkt in deze roman een van de belangrijke elementen bij het tot stand komen van sympathie.
Daarna wordt het syndroom van Asperger uitgewerkt. Hierbij komen de verschillende opvattingen over het syndroom, de gebruikte criterialijsten bij de diagnose en een korte geschiedenis van het aspergersyndroom aan bod.
De criterialijst van Gillberg wordt als middel gebruikt om het hoofdpersonage op kenmerken van het aspergersyndroom te analyseren. Deze analyse leidt tot een beschrijving van de kenmerken van het syndroom van Asperger bij het hoofdpersonage. De erfelijkheidsfactor speelt bij het aspergersyndroom een grote rol, daarom wordt er ook aandacht besteed aan de ouders en de kinderen van het hoofdpersonage. De aanwezigheid van het aspergersyndroom bij het hoofdpersonage is vaak aan te wijzen. Bij de ouders en de kinderen van het hoofdpersonage is de aanwezigheid veel minder duidelijk.
Ten slotte wordt beschreven wat het effect is van de aanwezigheid van het aspergersyndroom voor de geloofwaardigheid van de roman. Ook wordt beschreven in hoeverre er sprake is van identificatie, empathie en sympathie.
Concluderend blijkt dat het syndroom van Asperger voor geloofwaardigheid zorgt. Het is echter niet nodig kennis te hebben van het syndroom. Er is geen sprake van identificatie en empathie, maar er is wel sprake van sympathie. Vooral mededogen blijkt voor te komen. De belangrijkste factoren die voor sympathie zorgen, zijn de unieke kenmerken van het hoofdpersonage, de vertelwijze, en het vergroten van lezersbegrip over het aspergersyndroom De focalisatie in combinatie met de underdogpositie blijkt bij De engelenmaker de grootste rol te spelen.