Alcoholabstinentie bij jonge adolescenten: Voorspellers en gevolgen op sociaal en individueel gebied
Summary
Achtergrond:Alcoholgebruik heeft een prominente plaats gekregen in de adolescentie. Onder jonge adolescenten daalt de vroege alcoholconsumptie, maar het drinken van alcohol tijdens de adolescentie wordt wel als normatief gezien. Daarom onderzoekt deze longitudinale studie of ouderlijke factoren en individuele kenmerken voorspellers van alcoholabstinentie zijn, en of alcoholabstinentie sociaal en individueel functioneren kan beïnvloeden.
Methode: Data van 862 participanten (Mleeftijd = 12,98) is verzameld middels vragenlijsten uit het PAS (Preventie Alcoholgebruik Scholieren) onderzoek. Voor deze studie zijn drie metingen (2007-2009) gebruikt.
Resultaten: Striktere regels van ouders over alcoholgebruik, een hoge kwaliteit van ouder-adolescent communicatie, meer zelfcontrole en meer sociale problemen met peers leiden tot een hogere kans op alcoholabstinentie. Frequentie van communicatie blijkt geen significante voorspeller van alcoholabstinentie. Daarnaast zorgt alcoholabstinentie voor een afname van delinquentie, cannabisgebruik en sociale problemen met peers in vergelijking met regelmatige drinkers.
Conclusie: Alcoholabstinentie is een beschermende factor tijdens de vroege adolescentie. Echter, deze beschermende rol is alleen actief in vergelijking met regelmatige drinkers. Onregelmatig drinken blijkt daarmee minder schadelijk dan gedacht, maar is wel een voorbode van regelmatig drinkgedrag. Zowel ouders als jongeren zelf zijn een belangrijke doelgroep bij het voorkomen en controleren van alcoholgebruik.