De VN-Veiligheidsraad en het bestrijden van terrorisme: Hoe de aanslagen van 9/11 de acties tegen ‘terroristische groeperingen’ legitimeerden
Summary
Samenvatting
Dit onderzoek omvat de vraag hoe het mogelijk was dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, met name Rusland, de inval van de Verenigde Staten in Afghanistan legitimeerde. De relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten was tijdens de Koude Oorlog erg gespannen en het is daarom bijzonder dat de Russen hun veto vijftien jaar later niet gebruikten om de Verenigde Staten tegen te houden. Het onderzoek heeft onder andere de volgende resultaten opgeleverd:
- In artikel 51 van het handvest van de Verenigde Naties is het recht op zelfverdediging opgenomen. De Verenigde Staten kon hierdoor zijn acties in Afghanistan grotendeels legitimeren.
- De term legitimeren is niet hetzelfde als de term legaal. Een actie van een staat kan niet volledig legaal zijn maar wel gelegitimeerd doordat er over het algemeen een rechtvaardiging voor wordt geaccepteerd.
- De verklaring voor de terughoudende houding van de Russen is een optelsom van verschillende redenen. Zo is de politieke situatie van Rusland, zowel in het binnen- als buitenland, een belangrijke factor.
- Door de legitimatie vanuit de Veiligheidsraad werd de weg vrijgemaakt voor andere situaties vanuit zelfverdediging. Het bekendste voorbeeld hiervan is de inval in Irak door de Verenigde Staten in 2003.
Voor dit onderzoek is voornamelijk gebruik gemaakt van resoluties van de Veiligheidsraad. Daarnaast is het handvest van de Verenigde Naties, voornamelijk artikel zeven, grondig geanalyseerd. De secundaire literatuur over dit onderwerp is daarbij als verruimende kennis gebruikt.