Samen de vruchten plukken: kwalitatief onderzoek naar de betekenis van effectieve samenwerking binnen een context van formalisering en organisatiegroei
Summary
De onderzoeksorganisatie is na een bijzondere opstartfase in een aantal jaren tijd uitgegroeid tot een succesvolle groothandel. Deze organisatiegroei heeft geleid tot een projectplan waarin het gaat over de standaardisering van werkprocessen. Want met de organisatiegroei is de behoefte aan meer structuur gegroeid. Maar wat doet formalisering met de effectiviteit van samenwerking? Met name als de organisatie van nature zeer informeel is? In hoeverre is formaliteit eigenlijk efficiënter dan informaliteit? Of is het een kwestie van het vinden van de juiste balans? Dat vraagstuk staat centraal in dit onderzoek. Dit onderzoek gaat over de balans tussen formele en informele processen en de vraag wat daarin dan effectieve samenwerking is.
Gebleken is dat medewerkers effectief samenwerken zien als het verdelen en verbinden van taken, waarbij sprake is van een onderlinge afhankelijkheid tussen zowel de taken als de taakuitvoerders. Hierbij is de mate van effectiviteit afhankelijk van verschillende condities en interdependenties. Deze condities en interdependenties hebben een formeel-, informeel- of dubbelkarakter (zowel formeel als informeel). De uiteindelijke conclusie was dat effectieve samenwerking een dubbelkarakter heeft. De formele en informele kant stimuleren, complementeren en corrigeren elkaar en verdienen dan ook beide de aandacht. En er zitten grenzen aan beide kanten om het dubbelkarakter van de samenwerking effectief te laten zijn, zeker als een organisatie groeit.