De vergrijzing voorbij : Onderzoek naar de legitimiteit van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond in een dynamische omgeving
Summary
Dit onderzoek gaat over de legitimiteit van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB), vanuit het perspectief van de verenigingsbestuurders. Aanleiding voor dit onderzoek is de wens van de KNBB om in te spelen op de veranderende maatschappelijke - en institutionele omgeving. In de loop der jaren is het takenpakket van sportbonden en -verenigingen verruimd en is er sprake van een complex krachtenveld. De KNBB heeft in het meerjarenbeleidsplan 2017+ ‘Naar een verbonden biljartlandschap’ hierin haar koers aangegeven.
Een nieuwe, nog nader in te vullen, koers van de biljartbond is van directe invloed op haar verenigingen. Tegelijkertijd heeft het krachtenveld rondom de biljartvereniging invloed op de relatie met de biljartbond. Indien de biljartbond nadenkt over hoe in te spelen op de veranderende maatschappelijke – en institutionele omgeving, is het noodzakelijk om de biljartvereniging hierbij te betrekken, ten einde legitimiteit te behouden.
Centraal in dit onderzoek staat de vraag:
Welke betekenis kennen verenigingsbestuurders toe aan de biljartbond en wat zegt dit over de legitimiteit van de bond in de veranderende samenleving?
De bevindingen helpen de KNBB met het nader invullen van de toekomstige koers, rekening houdend met de veranderende institutionele omgeving. Met de aanbevelingen kan de KNBB inspelen op de wensen en behoeften van haar verenigingen.
De vraagstelling is beantwoord vanuit de theoretische concepten ‘organisatorische legitimiteit’ en ‘institutionele logica’s’. Dertien diepte-interviews zijn afgenomen bij biljartverenigingsbestuurders. Daarnaast heeft een observatie plaatsgevonden tijdens de Algemene Leden Vergadering van de KNBB, sectie Carambole. De interviews en observatie zijn systematisch gecodeerd en vormen de basis voor de resultaten.
Uit de resultaten blijken zes thema’s door de verenigingsbestuurders te worden aangekaart die de legitimiteit van de KNBB ter discussie stellen. Het betreft de thema’s maatschappelijke ontwikkeling, organisatiestructuur, communicatie, productaanbod, contributiestelsel en institutionele omgeving.
Onderliggende basisprincipes kunnen gekoppeld worden aan deze thema’s. Dit zijn de verschillende logica’s van waaruit verenigingsbestuurders kijken. Het betreft de logica’s verenigings-, consumenten-, publieke-, professionele-, commerciële- en community-logica. Een logica die op dit moment overheersend is voor verenigingsbestuurders is de consumentenlogica.
Wanneer de bond aan de zes genoemde thema´s gehoor geeft kan dit acceptatie en betrokkenheid genereren. Winst is te behalen indien de biljartbond haar logica’s afstemt op de logica’s van de biljartverenigingen. Enkele praktische aanbevelingen ten slotte zijn gegeven die de biljartbond helpen in het verkrijgen van legitimiteit en bij het nader invullen van de toekomstige koers.