De invloed van flexibilisering van arbeidsrelaties op de attitude van medewerkers ten aanzien van organisatieverandering.
Summary
Ontwikkelingen in de interne- en externe context van organisaties leiden tot de noodzaak om veranderingen door te voeren. Twee ontwikkelingen die er voor dit vraagstuk zijn geselecteerd betreffen (1) het flexibiliseren van arbeidsrelaties binnen een organisatie doormiddel van tijdelijke arbeidsovereenkomst (1 jaar, 2 jaar en 5 jaar) en (2) de toename van het aantal veranderingen binnen organisaties. In dit onderzoek is gekeken naar de invloed van de flexibilisering van de arbeidsrelatie op de attitude van medewerkers ten aanzien van organsatieveranderingen. Een belangrijke variabele in dit onderzoek is de perceptie van medewerkers om voorzien te worden in sociale en economische behoeften.
Flexibilisering van de arbeidsrelatie --> perceptie van medewerkers om voorzien te worden in sociale en economische behoeften --> attitude ten aanzien van organisatieveranderingen.
Het onderzoek betreft een casestudy bij Woonstichting De Key waarbij door middel van twintig semigestructureerde interviews met verschillende stakeholders (medewerkers, (lijn)managers en HR-professionals) inzicht gekregen is in onderzochte relaties. Uit de onderzoeksbevindingen blijkt dat de flexibilisering van de arbeidsrelatie in basis een negatieve impact heeft op de perceptie van medewerkers om voorzien te worden in sociale en economische behoeften. Dit is niet het geval bij medewerkers met een arbeidsovereenkomst voor vijf jaar. Zij pericipierden zowel een hoge interne- als externe baanzekerheid. Uit het onderzoek blijkt dat vooral medewerkers met een arbeidsovreenkomst voor onbepaalde tijd door de veelheid aan veranderingen binnen de organisatie een lage interne baanzekerheid ervaren. Medewerkers met een arbeidsovereenkomst voor vijf jaar toonden de meest positieve attitude ten aanzien van organisatieveranderingen.