Duurzame plaatsingen van medewerkers met een arbeidsbeperking: Een kwantitatief onderzoek naar de abilities, motivation en opportunities van interne begeleiders en de begeleidingstechniek die zij dagelijks toepassen.
Summary
Tot 2026 is het de opdracht van werkgevers en de overheid om 100.000 banen te realiseren voor mensen met een langdurige ziekte of beperking. Hoewel voor het jaar 2016 is voldaan aan deze Banenafspraak, blijkt uit cijfers van UWV dat er binnen de gerealiseerde werkplekken weinig duurzame plaatsingen zijn. Het huidige onderzoek heeft gezocht naar een antwoord op de vraag hoe abilities, motivation en opportunities (AMO) van interne begeleiders samenhangen met duurzame plaatsingen van arbeidsbeperkte medewerkers, en of deze relatie gemedieerd wordt door de toegepaste begeleidingstechniek.
Uit de resultaten kan geconcludeerd worden dat duurzame plaatsingen samenhangen met abilities, motivation en opportunities van interne begeleiders. Aan de hand van dit onderzoek kunnen werkgevers, leidinggevenden en HR-afdelingen inzien dat interne begeleiders daadwerkelijk van belang zijn voor het ontstaan van duurzame plaatsingen. Bovendien geeft het concrete handvatten voor het selecteren van interne begeleiders, aangezien de waarde van intrinsieke motivatie, kennis en ervaring is aangetoond. Vervolgens is het van belang dat er voldoende tijd beschikbaar wordt gesteld voor de begeleiderstaak. Zonder deze zaken is de kans op een duurzame plaatsing klein.