Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorTerlouw, Dr. K.
dc.contributor.authorKramer, R.M.
dc.date.accessioned2015-10-09T17:00:27Z
dc.date.available2015-10-09T17:00:27Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/27944
dc.description.abstractKwalitatief onderzoek naar de betekenis van regionale identiteit op het proces van ontpoldering en verkweldering. Centraal staan de casussen van de Hedwigepolder en Noord-Friesland Buitendijks. Daarnaast is er gekeken naar het waterbewustzijn per regio, de belangen op de verschillende schaalniveaus, de argumenten van de verschillende belangengroepen en in hoeverre regionale identiteit hierin terugkomt. Ook is er gekeken naar de mate van betrokkenheid van de burgers, de houding van de burger ten opzichte van het landschap en de waardes die worden gehecht aan het landschap. Ten grondslag aan de manier waarop we naar het landschap kijken, zijn de verschillende natuurbeelden. Regionale identiteit is meer gebaseerd op de waarneming van de ruimte en ruimtelijke belangen. Hierdoor is de regionale identiteit meer met ruimtelijke kenmerken verbonden en veel minder met maatschappelijke kenmerken. Regionale identiteit ligt niet vast, maar is constant aan verandering onderhevig. Regionale identiteit speelt een onmiskenbare rol in het proces van ontpoldering en verkweldering. De houding van burgers worden bepaald door identiteit. Zo is er in Friesland een sterke agrarische identiteit aanwezig, terwijl in Zeeland een sterke zee- en land identiteit aanwezig is. Dit onderzoek toont aan dat regionale identiteit een belangrijke betekenis heeft in het proces van ontpoldering en verkweldering.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent2379425
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe betekenis van regionale identiteit in het proces van ontpoldering in de Hedwigepolder en verkweldering in Noord-Friesland Buitendijks.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsRegionale identiteit, ontpoldering, verkweldering, Hedwigepolder, Noord-Friesland Buitendijks, waterbewustzijn, natuurbeelden
dc.subject.courseuuGeo-communicatie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record