De macht van het volk
Summary
Dit onderzoek is een studie naar de verschillende democratische rollen van de gemeente Amsterdam ten tijde van de decentralisaties en bezuinigingen in het sociaal domein. Het heeft als doel om de dienstverlening van de gemeente Amsterdam in kaart te brengen door deze in de praktijk te verkennen en begrijpen.
Deze kwalitatieve casestudy heeft als onderzoeksobject de beleidsuitvoering van de gemeente Amsterdam stadsdeel Noord. Er is een verkenning gedaan van de beleidsdocumenten van de gemeente Amsterdam om de beleidsdoelen vast te stellen. Vervolgens is er gebruik gemaakt van semigestructureerde interviews met 14 betrokken partijen om inzichten te krijgen van het gemeentelijk beleid in haar uitvoering en op ‘straatniveau’.
Stadsdeel Noord levert als onderdeel van de gemeente Amsterdam verschillende diensten. Zo biedt zij in samenwerking met partners basisvoorzieningen waarin zij de rol van opdrachtgever heeft, maar biedt zij daarnaast waar nodig verdere dienstverlening.
Het stadsdeel houdt daarin verschillende strategieën aan binnen de verschillende democratische modellen, naar gelang de situatie. Deze verschillende rollen worden afwisselend aangehouden en worden over het algemeen gelegitimeerd door de verschillende betrokken partijen.
Voor het stadsdeel is het van belang om in haar dienstverlening duidelijk te zijn vanuit welke rol wordt gehandeld, omdat deze vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn en verschillende verwachtingen schept bij de verschillende stakeholders.