Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorRiet, E.E.H.A. van de
dc.contributor.authorKoot, L.
dc.date.accessioned2017-09-05T17:05:06Z
dc.date.available2017-09-05T17:05:06Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/27379
dc.description.abstractAchtergrond: Een groot aantal kinderen tussen de 0 en 4 jaar gaat naar de kinderopvang toe. Het is van belang om de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen, aangezien verschillende studies hebben aangetoond dat een hogere kwaliteit voor betere ontwikkelingsuitkomsten bij kinderen kan zorgen. Doel: Het doel van dit onderzoek is om het verband tussen de kwaliteit van educatieve ondersteuning en diverse structurele kwaliteitskenmerken (groepsgrootte, medewerker-kind ratio, opleidingsniveau, aantal jaren werkervaring, professionaliseringsactiviteiten) tijdens verschillende activiteiten bij een grootschalige kinderopvangorganisatie in Nederland vast te stellen. Daarnaast is gekeken naar de evaluatie van de eigen ontwikkelde peutermethode door de pedagogisch medewerkers. Methode: Bij 27 peutergroepen is geobserveerd met de CLASS Toddler om de kwaliteit van educatieve ondersteuning te meten. Daarnaast hebben 32 pedagogisch medewerkers een vragenlijst ingevuld om de diverse structurele kwaliteitskenmerken te meten. Tot slot zijn er bij acht peutergroepen aanvullende observaties uitgevoerd en gesprekken met pedagogisch medewerkers gevoerd om de evaluatie van de peutermethode te onderzoeken. Resultaten: Enkel is een verband gevonden tussen een hogere kwaliteit van educatieve ondersteuning en een hoger medewerker-kind ratio tijdens het totale activiteitenaanbod en dus niet bij groepsgrootte, opleidingsniveau, aantal jaren werkervaring en professionaliseringsactiviteiten. Daarnaast wordt aanvullend gevonden dat de pedagogisch medewerkers zich competent genoeg voelen om de peutermethode activiteiten in kleine groepjes aan te bieden aan de peuters. Conclusie: Dit onderzoek toont aan dat er weinig verbanden tussen de kwaliteit van educatieve ondersteuning en diverse structurele kwaliteitskenmerken vastgesteld kunnen worden. Echter moeten de gevonden resultaten voorzichtig geïnterpreteerd worden vanwege de kleine steekproef en onduidelijkheid over de betrouwbaarheid.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent628858
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe educatieve kwaliteit bij een grootschalige kinderopvangorganisatie. De kwaliteit van educatieve ondersteuning en de evaluatie van een eigen ontwikkelde peutermethode.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsKwaliteit; educatieve ondersteuning; structurele kwaliteitskenmerken; peutermethode; evaluatie; kinderdagverblijven; pedagogisch medewerkers
dc.subject.courseuuClinical Child, Family and Education Studies


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record