De invloed van de context van de klas op het werkgeheugen en de rol van klasfactoren geluidsniveau, groepsgrootte en groepssamenstelling.
Summary
Het werkgeheugen is een van de meest belangrijke cognitieve functies. Het speelt een sleutelrol in de cognitieve ontwikkeling en leren van kinderen. Onderzoek toont aan dat er een relatie is tussen aandachtscontrole en het werkgeheugen. Afleiding kan leiden tot verlies van informatie wat vastgehouden word in het werkgeheugen. Het huidige onderzoek richt zich op de invloed van de klassencontext op het werkgeheugen door te onderzoeken wat de rol is van drie mogelijk afleiders in een klaslokaal: geluidsniveau, groepsgrootte en groepssamensteling (enkele klas of combinatieklas). Methode Leerlingen (N = 108) uit de groepen 6, 7 en 8 van Nederlandse basisscholen hebben deelgenomen aan dit onderzoek. Ze hebben tweemaal twee gecomputeriseerde werkgeheugentaken gemaakt (Apenspel en Leeuwenspel). Eenmaal in hun eigen klas en eenmaal in een aparte ruimte. Tijdens het uitvoeren van de taken werd met behulp van een decibelmeter het gemiddelde geluidsniveau gemeten. Ook verzamelden we informatie over groepsgrootte en groepssamenstelling. Resultaten We vonden een significant verschil tussen de prestaties op de werkgeheugentaken gemaakt in het klaslokaal en aparte ruimte. Er werd geen significant effect gevonden van geluidsniveau, groepsgrootte en groepssamenstelling. Conclusie Kinderen presteerden beter op de werkgeheugentaken gemaakt in de aparte ruimte. Echter,
geluidsniveau, groepsgrootte en groepssamenstelling hebben hier niet aan bijgedragen en lijken niet de meest afleidende factoren in een klaslokaal.