Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorKluin-Haster, M.
dc.contributor.advisorAleva, A.E.
dc.contributor.authorSparreboom, E.A.
dc.date.accessioned2017-07-28T17:01:16Z
dc.date.available2017-07-28T17:01:16Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/26412
dc.description.abstractIn dit onderzoek werd onderzocht of de implementatie van de preventieve klasseninterventie Programma Alternatieve Denkstrategieën (PAD), leidde tot een afname in reactieve agressie bij jongens met externaliserende gedragsproblemen. Ook werd onderzocht of klassenmanagement een deel verklaarde van de afname in reactieve agressie. De scholen van 96 leerlingen werden blind toegewezen aan de experimentele (N = 40) en controlegroep (N = 56). PAD werd geïmplementeerd in de experimentele groep en in de controle groep werd de huidige aanpak gehanteerd. Leerkracht en ouderrapportages over de reactieve agressie van de leerlingen werden verzameld, zowel aan het begin van het onderzoek als binnen één jaar. Het klassenmanagement werd aan het begin van het onderzoek gemeten met behulp van zelfrapportages. Een afname in reactieve agressie is gerapporteerd door ouders en leerkrachten. Leerlingen die PAD hadden gekregen lieten een sterkere daling zien in reactieve agressie volgens leerkrachten. Klassenmanagement verklaarde maar 2,2% van de daling. De resultaten impliceren dat PAD een positieve impact heeft op reactieve agressie, maar er is meer onderzoek nodig naar de verklarende factoren en naar de invloed van het klassenmanagement.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent764197
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titlePreventieve interventie voor reactieve agressie: Programma Alternatieve Denkstrategieën (PAD). De invloed van de klasseninterventie PAD op reactieve agressie en klassenmanagement.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsProgramma Alternatieve Denkstrategieën; PAD; reactieve agressie; klasseninterventie; preventie; klassenmanagement
dc.subject.courseuuKlinische kinder- en jeugdpsychologie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record