Het Voortdurende Verleden: Over de vraag in hoeverre de reactie van de West-Duitse overheid en media, op het terrorisme van de jaren '70, was beïnvloed door het Naziverleden
Summary
Deze scriptie stelt de vraag in hoeverre de reactie van de West-Duitse overheid en de media, op het terrorisme van de jaren '70, was beïnvloed door het Naziverleden. In het eerste hoofdstuk wordt een politiek-maatschappelijke context geschetst waarin de terreur ontstond. De reacties van de West-Duitse
overheid en media hierop worden respectievelijk in het tweede en derde hoofdstuk besproken en geanalyseerd. Wat betreft de reacties van de overheid worden voornamelijk beslissingen en uitspraken op hoog niveau meegenomen vanwege tijdsbeperking. Van de toenmalige massamedia is in dit kader van een representatieve selectie gebruik gemaakt. Het onderzoek heeft onder andere de volgende resultaten opgeleverd:
– Bij de aanvang van het links-extremistische terrorisme trad de overheid niet hard (genoeg) op uit angst om geassocieerd te worden met het Naziregime. Dit veranderde toen Helmut Schmidt in 1974 bondskanselier werd. Toch moest de overheid een middenweg blijven zoeken tussen rigoureus optreden en beschuldingen van fascisme en totalitarisme voorkomen.
– In de media zorgde de angst door het Naziverleden voor een grote argwaan jegens de acties van de overheid. Toch werd de invloed van het verleden minder naarmate het terreurgeweld toenam en namen steeds meer media de standpunten van de overheid over.
– Door de aanslagen in 1977 veranderde de houdingen van de media significant en steunden zij de overheid wat betreft de anti-terreur maatregelen. Deze aanslagen hadden dus voornamelijk tot gevolg dat een hard overheidsbeleid werd geligitimeerd.
Voor dit onderzoek is gebruikt gemaakt van deskresearch bestaande uit kranten en tijdschriften, wetenschappelijke publicaties en online beeldmateriaal.