Vleesconsumptie van jongeren
Summary
Het consumptiepatroon van volwassenen is uitgebreid onderzocht (Gossard & York; 2003) Hier kwam uit dat mannen meer vlees eten dan vrouwen, hoogopgeleiden minder vlees eten dan laagopgeleiden en naarmate de leeftijd stijgt mensen meer vlees gaan eten.
Nog niet is onderzocht welke gedragsverklarende factoren van invloed zijn op de vleesconsumptie. Deze scriptie vult deze leemte door onderzoek te doen naar de invloed van kennis van de bio-industrie, de attitude ten aanzien van vlees eten, de sociale normen in de omgeving ten aanzien van minder vlees eten, de motivatie om minder vlees te eten, het gevoel van verantwoordelijkheid ten op zichtte van de bio-industrie en het gevoel van eigen controle over de vleesconsumptie onder jongeren.
Uit het onderzoek blijkt dat kennis van de bio-industrie geen verband houdt met de attitude of de vleesconsumptie van jongeren. Een negatievere attitude ten aanzien van vlees eten leidt wel tot een lagere vleesconsumptie. Ook positieve sociale normen ten aanzien van minder vlees eten leiden tot een lagere vleesconsumptie. Deze effecten worden versterkt wanneer jongeren gemotiveerd zijn om minder vlees te gaan eten, zij denken dat ze zelf kunnen beslissen hoeveel vlees ze willen eten en als ze denken dat door minder vlees te eten zij iets kunnen doen tegen de bio-industrie. Voor het gevoel van verantwoordelijkheid ten opzichtte van de bio-industrie is geen verband gevonden met de vleesconsumptie of met de factor attitude. Ten slotte bleek ook uit dit onderzoek dat vrouwen en hoger opgeleiden minder vlees eten en dat met het stijgen van de leeftijd de vleesconsumptie toeneemt.