Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorBergh, prof. dr. H. van den
dc.contributor.advisorEvers-Vermeul, dr. J.
dc.contributor.authorNat, R.D. van der
dc.date.accessioned2017-02-01T18:32:24Z
dc.date.available2017-02-01T18:32:24Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/25332
dc.description.abstractIn het huidige voortgezet onderwijs worden de deelvaardigheden lezen en schrijven vaak volledig los van elkaar behandeld. Er bestaan echter wetenschappelijke inzichten die pleiten voor een geïntegreerd aanbod van deze vaardigheden. Dit quasi-experimentele onderzoek in havo 2 richt zich op de vraag of leerlingen in een geïntegreerde onderwijsvariant van lees- en schrijfvaardigheid beter gaan presteren op leesvaardigheid dan leerlingen die enkel leesvaardigheidsonderwijs krijgen én beter gaan presteren op schrijfvaardigheid dan leerlingen die enkel schrijfvaardigheidsonderwijs krijgen. Voor het onderzoek zijn drie verschillende lessenseries ontwikkeld: een lessenserie gericht op leesvaardigheid, een lessenserie gericht op schrijfvaardigheid en een geïntegreerde lessenserie van zowel lees- als schrijfvaardigheid. Alle lessenseries zijn toegespitst op de strategieën voorkennis activeren en tekststructuren vatten. Uit de resultaten blijkt dat leerlingen in alle lessenseries significant vooruitgaan. Zwakke leerlingen zijn het meest gebaat bij geïntegreerd onderwijs, terwijl de sterke leerlingen het meest profiteren van geïsoleerd leesvaardigheidsonderwijs.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent709698
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleLeidt integreren tot beter presteren? Onderzoek naar het effect van geïntegreerd lees- en schrijfvaardigheidsonderwijs
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsleesvaardigheid, schrijfvaardigheid, geïntegreerde vaardigheden, cognitieve overbelasting, metacognitieve vaardigheden, transfer, tekstbegrip, strategieën, voorkennis, tekststructuren, signaalwoorden, kernzinnen, referentiekader taal, observerend leren, docentmodeling.
dc.subject.courseuuNederlandse taal en cultuur: educatie en communicatie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record