Bezuinigingen op kunst en cultuur!!
Summary
‘Bezuinigingen cultuur: hardste klappen bij theater en beeldende kunst’ (volkskrant , juni 2011)
‘Onderzoek NRC: elf groepen stoppen door cultuurbezuinigingen’ (NRC, september 2013)
‘Cultuur Arnhem maakt bezwaar tegen kaalslag subsidies’ (de Gelderlander, januari 2015)
Dit zijn zomaar wat titels van artikelen die de afgelopen jaren verschenen zijn naar aanleiding van de bezuinigingsmaatregelen die het Rijk en de gemeenten doorvoeren binnen de culturele sector. Naast deze artikelen zijn er nog heel veel andere artikelen waarin de bezuinigingen in de culturele sector onder de loep worden genomen. De bezuinigingen op de culturele sector hebben de afgelopen jaren veel stof doen opwaaien. Niet alleen de verschenen artikelen op internet en in kranten hebben de aanzet gegeven tot het schrijven van deze scriptie, ook het lezen van de brief van voormalig staatssecretaris Zijlstra (VVD):
‘Het kabinet staat voor een omslag in het cultuurbeleid. Die is nodig omdat onze samenleving is veranderd en het cultuurbeleid daarmee niet langer in de pas loopt. De overheid treedt te veel op als financier en bij de verlening van subsidies is nu te weinig aandacht voor publiek en ondernemerschap. Het kabinet wil dat culturele instellingen en kunstenaars ondernemender worden en een groter deel van hun inkomsten zelf verwerven. Culturele instellingen moeten minder afhankelijk worden van de overheid en daardoor flexibeler en krachtiger worden. Daarom bezuinigt het kabinet op cultuur’(Rijksoverheid, 2011, p 2).
De commotie die ontstaat door de bezuinigingen van het Rijk op de culturele sector en het verhaal van voormalig staatsecretaris Zijlstra dat culturele instellingen ondernemender moeten worden hebben mij aangezet tot het schrijven van deze scriptie. Wordt er te veel bezuinigd op de culturele sector en hebben we als het zo doorgaat straks een stuk minder cultuur in ons land? Of zijn culturele instellingen prima in staat zelf inkomsten te genereren?
Hierop heb ik geprobeerd een antwoord te vinden.