Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorSegers, M.L.L.
dc.contributor.authorKeizer, E.
dc.date.accessioned2017-01-17T18:00:41Z
dc.date.available2017-01-17T18:00:41Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/25058
dc.description.abstractIn deze bachelor thesis wordt onderzocht in hoeverre de Indonesische overheid en autoriteiten terreur hebben ingezet en in hoeverre ze een rol gespeeld hebben bij religieus terrorisme in Indonesië. Daarbij wordt onderzocht in hoeverre de Indonesische overheid zich schuldig heeft gemaakt aan staatsterreur. Dit onderzoek wordt gedaan aan de hand van de geschiedenis van de terreur en het religieus terrorisme in Indonesië en drie afzonderlijke casussen: de coup en genocide van de communisten in 1965 – 1966, de kwestie Oost-Timor en de bomaanslagen op Bali in 2002. Voor het onderzoek zijn zowel primaire als secundaire bronnen gebruikt. Allereerst wordt er een historische achtergrond gegeven van de drie casussen. Vervolgens wordt onderzocht wat de oorsprong is van de staatsterreur en het religieus terrorisme in Indonesië. Hierna wordt er dieper ingegaan op de drie casussen en onderzocht in hoeverre de overheid en autoriteiten terreur hebben ingezet of een rol hebben gespeeld bij religieus terrorisme in de casussen. Daarna volgt een vergelijkend hoofdstuk over het voornoemde, op basis waarvan uiteindelijk de conclusie wordt getrokken. Uit het onderzoek blijkt dat de Indonesische overheid en autoriteiten terreur hebben ingezet (en zich dus schuldig hebben gemaakt aan staatsterreur) en dat ze het religieus terrorisme hoogstwaarschijnlijk hebben gesteund. Duidelijk is namelijk geworden dat de Indonesische overheid en autoriteiten het geweld in 1965 – 1966 en het geweld in Oost-Timor zowel actief als passief gefaciliteerd hebben. Om te kunnen bepalen op welke manier het steunen van religieus terrorisme precies is gebeurd en in hoeverre de autoriteiten en overheid de aanslagen op Bali actief hebben gesteund, is verder onderzoek nodig. Ook is gebleken dat na het einde van de kwestie Oost-Timor in 2002 de terreur door de Indonesië overheid en autoriteiten echter zo goed als in de ban gedaan was. Het lijkt daarom aannemelijk dat de Indonesische overheid en autoriteiten het religieus terrorisme gesteund hebben om zo alsnog de Indonesische samenleving naar haar hand te zetten. Sinds 2004 is de gehele situatie in Indonesië aan het verbeteren; de laatste terroristische aanslagen vonden zelfs plaats in 2005.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent1984015
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleTerreur en Terrorisme in Indonesië. Een onderzoek naar de rol van de Indonesische overheid en autoriteiten bij terreur en religieus terrorisme.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsterrorisme, terreur, Indonesië, religieus terrorisme, Oost-Timor, Bali, aanslagen Bali, Bali 2002, genocide communisten, Indonesië 1965 - 1966, genocide communisten Indonesië, communisten 1965, kwestie Oost-Timor, Indonesische autoriteiten, Indonesische overheid, geweld
dc.subject.courseuuTaal- en cultuurstudies


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record