Ouderlijke conflicten, gezinsstructuur en loyaliteitsproblemen
Summary
Achtergrond: Onderzoek laat zien dat de ontwikkeling van kinderen zowel op korte- als lange termijn niet wordt verstoord door de scheiding zelf, maar door factoren die al voor de scheiding spelen zoals ouderlijke conflicten. Een gevolg van ouderlijke conflicten is dat kinderen problemen in de loyaliteit kunnen ervaren naar beide ouders toe, wat kan leiden tot verschillende probleemgedragingen. Om deze reden is het van belang om ook ouderlijke conflicten mee te nemen in het onderzoek.
Doel: Het onderzoeken in hoeverre de samenhang tussen ouderlijke conflicten en loyaliteitsproblemen verschilt tussen kinderen uit intacte- en gescheiden gezinnen.
Methode: Data is verzameld middels vragenlijst: Scholieren en Gezinnen 2013. Het databestand bevat de gegevens van 2414 scholieren waarvan 443 scholieren met gescheiden ouders. Ouderlijke conflicten en loyaliteitsproblemen worden met behulp van een verkorte versie van de ‘Children’s Perception of Interparental Conflict Scale’ (CPIC) gemeten.
Resultaten: Jongeren die meer ouderlijke conflicten rapporteren, hebben meer last van loyaliteitsproblemen. Kinderen uit gescheiden gezinnen ervaren de mate van ouderlijke conflicten hoger dan kinderen uit intacte gezinnen. Hoe meer sprake is van ouderlijke conflicten, hoe meer loyaliteitsproblemen kinderen ervaren, ondanks de gezinsstructuur waarin zij leven. De door jongeren gerapporteerde ouderlijke conflicten hangen in gescheiden gezinnen echter significant sterker samen met loyaliteitsproblemen dan in intacte gezinnen.
Conclusie: Niet zozeer de scheiding op zichzelf, maar ouderlijke conflicten zijn aanleiding tot problematisch functioneren bij kinderen. Wel zijn er aanwijzingen dat jongeren uit gescheiden gezinnen meer last hebben van de conflicten tussen hun ouders, in termen van loyaliteitsproblemen, dan jongeren uit intacte gezinnen.