Verbetering van de ketenaanpak rondom vechtscheidingen in de gemeente Veenendaal
Summary
In dit onderzoek zijn de ervaringen van professionals en ervaringsdeskundigen met betrekking tot de aanpak van vechtscheidingen onderzocht. Er is daarbij gekeken naar de preventieve aanpak, de aanpak rondom het signaleren en het interveniëren. Tevens is onderzocht op welke manier de uitgangspunten van de transformatie een rol kunnen spelen in het verminderen van vechtscheidingen. Het gaat hier om de uitgangspunten: eigen kracht van de jongeren en het gezin, inzetten van het sociale netwerk en de integrale samenwerking.
Het doel van dit onderzoek was om de gemeente Veenendaal een aantal aanbevelingen te overhandigen hoe de ketenaanpak rondom vechtscheidingen verbeterd kan worden en de zorg meer op elkaar afgestemd kan worden in het licht van de uitgangspunten van de transformatie. Deze verbeterpunten zijn door professionals en ervaringsdeskundigen aangereikt in 13 interviews.
Geconcludeerd is dat de ervaringen van professionals en ervaringsdeskundigen met betrekking tot de ketenaanpak van vechtscheidingen op een aantal punten raakvlakken heeft. De wijze waarop de uitgangspunten van de decentralisatie worden ingezet in de aanpak rondom vechtscheidingen met betrekking tot de eigen kracht en het inzetten van het sociale netwerk is vergelijkbaar tussen professionals. Het belang van deze uitgangspunten wordt ingezien door alle participanten en hier wordt ook naar gehandeld. Toch is er ook een aantal tegenstrijdigheden. Op het gebied van integrale samenwerking is volgens een aantal professionals en ervaringsdeskundigen nog een slag te maken.