‘Radicalisering in (pedagogisch) perspectief: een evaluerend onderzoek naar de ervaren effectiviteit van de training ‘Omgaan met Extreme Idealen’ voor de handelingsvaardigheid van pedagogische professionals in de aanpak en preventie van radicalisering.
Summary
Om radicalisering onder jongeren te voorkomen is het van belang dat er wordt ingezet op preventie binnen de directe context van jongeren en dat pedagogische professionals beschikken over handelingsmogelijkheden om met radicalisme om te gaan. Vanuit een pedagogisch perspectief beschrijft dit onderzoek de ervaren effectiviteit van professionals in het jeugddomein van de preventieve training ‘Omgaan met Extreme Idealen’ en de rol van docenten bij de aanpak van radicalisme. Hiervoor wordt het ASE-model gebruikt en zijn 15 diepte-interviews afgenomen bij professionals in het jeugdwerk die bovengenoemde training hebben gevolgd.
De resultaten laten zien dat het positieve uitgangspunt van de training, reframing van radicalisering naar het nastreven van idealen, en het oefenen van gesprekken tijdens rollenspellen bij de deelnemers leiden tot bewustwording en vergroting van de handelingsvaardigheid. Door de meegekregen tools en handvatten zijn respondenten alerter op signalen en kunnen zij minder oordelend het gesprek aangaan met jongeren met mogelijk extreme idealen. Door de training begrijpen respondenten het radicaliseringsproces beter en voelen ze zich gesterkt om met radicalisering om te gaan. Sommige respondenten gaven aan zich meer geïnformeerd te voelen omdat zij de training als een bevestiging van hun eigen handelingsvaardigheid ervaren.
Concluderend blijkt dat bij het overgrote deel van de professionals de gedragsdeterminanten attitude, sociale invloed en eigen-effectiviteitsverwachting dusdanig zijn beïnvloed, dat de deelnemers aan de training hierdoor de intentie hebben het gewenste gedrag te laten zien: de handelingsvaardigheid in het omgaan met mogelijk radicaliserende jongeren.