Zwemactiviteiten op voorschoolse leeftijd: De visie en ervaringen van zweminstructeurs, ouders en kinderen
Publication date
2016Author
Gemert, M.G.M. van
Hoorn, I. van
Moerdijk, A.
Vonck, A.
Metadata
Show full item recordSummary
Achtergrond: Tegenwoordig starten veel kinderen op voorschoolse leeftijd met zwemmen. Het is echter opmerkelijk dat hier nog geen wetenschappelijke onderbouwing voor is.
Doel: Dit onderzoek is een eerste verkenning naar de visie en ervaringen van zweminstructeurs, ouders met kinderen die op voorschoolse leeftijd zijn gestart met zwemactiviteiten, ouders met kinderen die na 5-jarige leeftijd zijn gestart en kinderen, over deelname aan zwemactiviteiten op voorschoolse leeftijd.
Methode: In totaal hebben 20 participanten deelgenomen aan semigestructureerde interviews. De interviews zijn getranscribeerd, gelabeld, gecodeerd en geanalyseerd. De data is verdeeld in visies en ervaringen, die vervolgens zijn gecategoriseerd in kern- en subthema’s.
Resultaten: Met betrekking tot de visie is bij alle groepen veiligheid het belangrijkste kernthema voor deelname aan zwemactiviteiten. De kernthema’s over ervaringen met baby, peuter-, kleuterzwemmen zijn de voor- en nadelen van deelname. Bij de lange duur van het zwemtraject zijn de kernthema’s fysieke en sociaal-emotionele ontwikkeling gevonden. De lesinvulling en het beperkte aanbod zijn de kernthema’s over het zwemaanbod. De belangrijkste ervaringen van kinderen zijn dat veiligheid het voornaamste doel is en ze vooral plezier beleven aan de lessen.
Conclusie: Uit de ervaringen van de betrokkenen blijkt dat kinderen op voorschoolse leeftijd niet altijd klaar zijn voor deelname aan zwemlessen. Ouders kiezen echter vaak voor een vroege start vanwege de veiligheid. Het huidige zwemaanbod zou herzien moeten worden, zodat er een programma ontstaat passend bij de ontwikkelingsfase van de deelnemers. Er is meer onderzoek naar passende zwemactiviteiten nodig om hier in de toekomst specifieke aanbevelingen over te kunnen geven.