Op weg naar een inclusieve leeromgeving. Onderzoek naar studiesuccesbeleid dat werkt voor niet-westerse allochtone studenten in het hoger onderwijs
Summary
Dit onderzoek gaat in op de wijze waarop Nederlandse hoger onderwijsinstellingen effectief kunnen inspelen op het verbeteren van het studiesucces van studenten met een niet-westerse culturele achtergrond. Er bestaat een kloof tussen het studiesucces van niet-westerse allochtone studenten en hun autochtone medestudenten in het hoger onderwijs. Belangrijke factoren voor dit achterliggend studiesucces zijn de mate van sociale en academische integratie in de leeromgeving. Hoger onderwijsinstellingen ervaren moeilijkheden met het verbeteren van deze factoren en het voeren van succesvol studiesuccesbeleid ten aanzien van niet-westerse allochtone studenten.
Voor dit onderzoek zijn drie opleidingen geselecteerd van de Hogeschool van Amsterdam, die zich onderscheiden door verschillende studiesucces bevorderende beleidsvoeringen en daaruit voortkomende leeromgevingen. Er zijn diepte-interviews afgenomen met niet-westerse allochtone studenten en docenten van de geselecteerde opleidingen. Op deze manier is inzicht verkregen in hoeverre het uitgevoerde beleid en kenmerken van beleid aansluiten bij de behoeften van niet-westerse allochtone studenten en daarmee bijdragen aan het verkleinen van de studiesucceskloof.
Bevindingen in dit onderzoek tonen aan dat de onderzoeksinstelling zelf een grote invloed heeft op het studiesucces van niet-westerse allochtone studenten. De onderzochte studiesuccesbeleidsvoeringen en daaruit voortkomende leeromgevingen leiden tot verschillende mate van sociale en academische integratie van de studenten aan de geselecteerde opleidingen. Het onderzoek toont aan dat een combinatie van generiek en specifiek studiesuccesbeleid de meest succesvolle manier is om effectief in te spelen op het verbeteren van het studiesucces van niet-westerse allochtone studenten. Hierbij blijken bewustzijn van diversiteit, een intensieve en individuele begeleiding tijdens de studieloopbaan, persoonlijk contact tussen student en docent, structurele ondersteuning bij academische vaardigheden en het uitspreken van positieve verwachtingen van groot belang.