Wat doen Intolerantie voor Onzekerheid en Angst met Restrictief Eten bij Anorexia Nervosa Patiënten en Gezonde Vrouwen?
Summary
Deze studie onderzoekt de relatie tussen intolerantie voor onzekerheid (IU), angst en restrictief eten bij 44 vrouwen met Anorexia Nervosa (AN) en 45 vrouwen zonder een eetstoornis (controlegroep), met een gemiddelde leeftijd van 23.89 (SD = 3.74). De participanten hebben vragenlijsten ingevuld over IU, angst en restrictief eten. Een regressie analyse laat zien dat er geen significante relatie is tussen IU en restrictief eten bij AN patiënten, dit is mogelijkerwijs vanwege een plafondeffect van IU en restrictief eten. Bij de controlegroep was er wel sprake van een relatie tussen IU en restrictief eten, IU is hier namelijk een voorspeller van restrictief eten. Hoewel de relatie tussen IU en restrictief eten bij AN patiënten sterker is dan bij de controlegroep, is er volgens de moderatie analyse geen significant groepsverschil. Een mediatie analyse liet zien dat angst de relatie tussen IU en restrictief eten bij AN patiënten volledig verklaard. Dit betekent dat de relatie tussen IU en restrictief eten beter wordt begrepen als angst van de patiënt ook wordt bekeken. Bij de controlegroep bleek er geen relatie te zijn tussen angst en restrictief eten waardoor angst de relatie tussen IU en restrictief eten niet verklaard. Een moderatie-mediatie analyse over angst in de relatie tussen IU en restrictief eten laat zien dat er geen significant groepsverschil is tussen AN patiënten en de controlegroep. De resultaten suggereren dat zowel IU als angst een zeer belangrijke factor is voor het ontwikkelen of in stand houden van restrictief eten. Deze bevindingen hebben implicaties voor de behandeling van AN omdat ze suggereren dat IU en angst relevant zijn voor het aanpakken van restrictief eten bij AN.