Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorVerhoeven, M.
dc.contributor.advisorJong, M. de
dc.contributor.authorWeger, E.A. de
dc.date.accessioned2016-08-23T17:01:46Z
dc.date.available2016-08-23T17:01:46Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/23764
dc.description.abstractDe taalontwikkeling is een belangrijk onderdeel voor de verdere sociale en cognitieve ontwikkeling van het jonge kind. Om optimale taalontwikkeling te laten plaatsvinden, speelt het opvoedgedrag van ouders een belangrijke rol. Twee aspecten van opvoedgedrag die belangrijk worden geacht, zijn moederlijke stimulatie en moederlijke warmte. De onderzoeksvraag die in deze thesis wordt onderzocht is: Wordt de relatie tussen moederlijke stimulering en taalvaardigheid van peuters versterkt door moederlijke warmte? Dit wordt onderzocht bij 123 moeders en hun peuter (36-42 maanden). Dit is onderzocht door het afnemen van de CECPAQ en de BAYLEY-III-NL. Uit de resultaten blijkt dat er geen sprake is van samenhang tussen warmte en taalvaardigheid, taalbegrip en taalproductie, eveneens is er geen samenhang gevonden tussen ouderlijke stimulatie en taalvaardigheid, taalbegrip en taalproductie. Tot slot is er geen relatie tussen stimulatie en taalontwikkeling en de versterking hiervan door warmte. Naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek wordt aanbevolen om vervolgonderzoek te doen, met een heterogene groep en andere meetinstrumenten op het gebied van stimulatie.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent437784
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleWordt de relatie tussen moederlijke stimulering en taalvaardigheid van peuters versterkt door moederlijke warmte?
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsmoederlijke warmte, moederlijke stimulatie, drie jarigen, opvoedgedrag, taalvaardigheid, taalbegrip en taalproductie
dc.subject.courseuuOrthopedagogiek


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record