Morele rechtvaardiging van vredeshandhavende operaties
Summary
Vredeshandhavende operaties behoren sinds tientallen jaren tot de middelen die de internationale gemeenschap kan inzetten om gewapende conflicten op te lossen. Een vredeshandhavende operatie kan inbreuk maken op mensenrechten terwijl zij juist zwaardere inbreuken op diezelfde mensenrechten probeert te voorkomen. Dit bijzondere karakter maakt een morele rechtvaardigingstheorie met specifieke voorwaarden voor vredeshandhavende operaties wenselijk.
In deze scriptie is onderzocht welke invulling kan worden gegeven aan de serie voorwaarden die de rechtvaardige oorlog traditie kent, om een rechtvaardigingstheorie voor vredeshandhavende operaties te ontwikkelen.
Het blijkt dat enkele voorwaarden uit de rechtvaardige oorlog traditie niet toepasbaar zijn op vredeshandhaving. Daarentegen moeten andere voorwaarden juist aangevuld worden, zoals de voorwaarde van legitieme autoriteit. De belangrijkste en opvallendste conclusie met betrekking tot het invullen van voorwaarden voor vredeshandhaving, heeft tenslotte betrekking op vredeshandhaving als plicht. Daar waar het voeren van oorlog een recht van een staat is (weliswaar een recht dat slechts onder strikte voorwaarden mag worden uitgeoefend), moeten vredeshandhavende operaties juist als plicht van een staat worden beschouwd.