Eerst historisch eten dan historisch weten. Voedselgeschiedenis en het participatory historical culture model
Summary
Binnen voedselgeschiedenis zijn raakvlakken te vinden met publieksgeschiedenis. De onderwerpen experience, memory, nostalgie, authenticiteit, identiteit, het opbouwen van een vertrouwensband en het serieus nemen van het publiek worden onderzocht voor deze raakvlakken. Deze combinatie levert vervolgens mogelijkheden op om het participatory historical culture model te verbreden. Binnen dit verband zijn ook shared authority en bottom-up elementen te vinden in voedselgeschiedenis die agency verlenen aan het publiek naast een top-down informatieoverdracht. Door de relatie tussen cultuurgeschiedenis en voedselgeschiedenis te onderzoeken worden de onderwerpen en concepten beschreven die door middel van voedselgeschiedenis kunnen worden verkend. Het introduceren van het faseschema zorgt voor een gestructureerde manier van het uitvoeren van de casusanalyse. Hierbij worden entreefase, overdrachtsfase en DIY-fase onderscheiden. De entreefase bestaat uit het aantrekken van publiek en het creëren van een context voor de top-down informatieoverdracht in de overdrachtsfase. In de DIY-fase bevinden zicht de shared authority, bottom-up en uses of history elementen. De conclusies uit deze hoofdstukken worden toegepast op de Amerikaanse casus Foods of the Lower East Side tour en de Nederlandse casus Heel Holland weckt markt om de praktijk van de theorieën te onderzoeken.