De re-integratie van langdurig werklozen naar de arbeidsmarkt.
Summary
Doel: Dit onderzoek gaat over langdurig werklozen en hun zoekgedrag naar een baan. De invloed van het sociale netwerk, met een onderscheid tussen de kwaliteit en kwantiteit, en zelfvertrouwen op het zoekgedrag zijn onderzocht. Zoekgedrag is gesplitst in twee concepten; de zoekstatus en de zoekintensiteit. Naast deze directe invloeden is onderzocht in hoeverre de persoonlijke houding ten opzichte van werk en de ervaren sociale druk de veronderstelde directe relaties konden verklaren.
Methode/analyses: In het huidige onderzoek is gebruik gemaakt van de bestaande dataset ‘de re-integratie van langdurig uitkeringsgerechtigden.’ De langdurig werklozen uit deze dataset zijn geselecteerd. De steekproef omvatte 151 langdurig werklozen. Twee modellen zijn getoetst; één model met de zoekstatus als afhankelijke variabele en het tweede model met zoekintensiteit als afhankelijke variabele. Het eerste model is getoetst door middel van een logistische regressie analyse, het tweede model door een lineaire regressie analyse.
Resultaten: Langdurig werklozen met een kwalitatief sterk sociaal netwerk blijken eerder op zoek te zijn naar een baan. De persoonlijke houding blijkt van invloed te zijn op de zoekstatus en de intensiteit van het zoekgedrag. Zelfvertrouwen en de kwantiteit van het sociale netwerk blijken niet van invloed te zijn. De persoonlijke houding is geen verklarende factor en de sociale druk is enkel een verklarende factor voor de relatie tussen de kwaliteit van het sociale netwerk en de zoekstatus.
Discussie: Langdurig werklozen met een kwalitatief sterk sociaal netwerk zijn eerder op zoek naar een baan. Een kwalitatief sterk sociaal netwerk zorgt via de ervaring van veel sociale druk voor een stimulans om te gaan zoeken naar een baan. Daarnaast zorgt een positieve persoonlijke houding ten opzichte van werk er niet alleen voor dat men eerder op zoek is naar een baan, het zorgt ook voor een hogere intensiteit van het zoekgedrag. Een beperking van het onderzoek was de beperkte omvang representativiteit van de steekproef. Daarnaast is de data verzameld in de jaren tijdens economische crisis waarin de omvang van de werkloosheid groter was dan momenteel wat de resultaten zou kunnen hebben beïnvloed.
Aanbevelingen: Het zoekgedrag van langdurig werklozen kan worden gestimuleerd door de kwaliteit van het sociale netwerk te versterken. Verder kan het zoekgedrag worden gestimuleerd door een positieve houding ten opzichte van werk te genereren. Daarnaast kunnen langdurig werklozen gestimuleerd worden om te gaan zoeken naar een baan door druk vanuit het sociale netwerk hetgeen bij een kwalitatief sterk sociaal netwerk hoog is. Door middel van netwerkactiviteiten kan mogelijk de kwaliteit van het netwerk worden verhoogd. Een positieve houding kan worden gestimuleerd door positieve ervaringen op te doen met werk en door de positieve aspecten van een baan te benadrukken.