Invloed van sociale relaties op (milde) depressie in adolescentie:Echt afwijzing en/of ‘bias’ in perceptie?
Summary
Abstract:
Achtergrond: Uit literatuur blijkt dat afwijzing door leeftijdsgenoten een belangrijke rol kan spelen bij het ontstaan van depressie in de adolescentie. Het huidige onderzoek heeft tot doel om te onderzoeken of er daadwerkelijk anders gereageerd wordt op (mild) depressieve adolescenten dan op niet-depressieve adolescenten, en/of dat (mild) depressieve adolescenten een interactie minder positief waarderen dan hun gesprekspartner (‘bias’ in perceptie). Methode: Adolescenten (12–17 jarigen) deden mee aan een gefilmde interactie van 5 minuten (N = 272). Hierbij spraken ze twee keer; een keer met één (mild) depressieve-en een keer met een niet-depressieve adolescent van dezelfde leeftijd en sekse. In beide situaties is er gekeken naar verschillen in zowel positief als negatief non-verbaal gedrag.
Resultaten: Deze studie laat zien dat (mild) depressieve adolescenten meer negatieve gezichtsexpressies ontvingen en minder werden aangekeken tijdens dat hun gesprekspartners spraken, maar alleen (mild) depressieve meisjes ontvingen meer negatieve lichaamstaal en werden net iets minder aangekeken tijdens dat hun gesprekspartners luisterden dan niet-depressieve meisjes. Ook werden de gesprekken met (mild) depressieven lager gewaardeerd. Tot slot evalueerden (mild) depressieve adolescenten het gesprek negatiever dan hun gesprekspartner in vergelijking met niet-depressieve adolescenten. Deze perceptie ‘bias’ is onafhankelijk van het non-verbaal gedrag van de gesprekspartner.
Conclusie: Deze studie laat zien dat (mild) depressieve adolescenten, vooral meisjes, negatiever bejegend en gewaardeerd worden en dat er sprake is van een perceptie ‘bias’ in de waardering van een gesprek door (mild) depressieve adolescenten.