Wat maakt hoogopgeleide werknemers in de private sector tevreden met hun werk?
Summary
Werktevredenheid wordt als één van de oorzaken aangewezen voor een positief welzijn van werknemers. Werknemers die tevreden zijn over hun werk leveren kwalitatief hogere werkresultaten. Dit is voor private organisaties belangrijk om de wereldwijde concurrentie aan te gaan. Organisaties doen dit door de inzet van talent management bedoeld om kennisontwikkeling te bevorderen. Dit komt tegemoet aan de behoefte van werknemers om zich verder te kunnen ontwikkelen. Hier wordt zichtbaar dat in de postmoderne samenleving er mogelijk andere werktevredenheidsbehoeften bij werknemers zijn ontstaan dan in de industriële samenleving. Vandaar maakt dit onderzoek een onderscheid in de klassieke en moderne arbeidsvoorwaarden die ingezet worden om werknemers werktevredenheid te laten ervaren. Dit onderzoek heeft tot doel om voorspellende factoren van werktevredenheid bij hoogopgeleide werknemers in de private sector te achterhalen.
Methodologie. In dit kwantitatieve onderzoek is gebruik gemaakt van enquêtegegevens van het LISS panel die gerelateerd zijn aan werkomstandigheden. Uit de enquêtegegevens (N=550) zijn items geselecteerd die de voorspellers: inkomen, baanzekerheid, verbondenheid, ontwikkelingsmogelijkheden, beslissingsruimte en thuiswerken meetbaar maakten.
Resultaten. De resultaten laten een overeenstemming en discrepantie zien met de motivatietheorie van Maslow en de Zelf-Determinatie Theorie van Ryan & Deci. Inkomen, verbondenheid, ontwikkelingsmogelijkheden en beslissingsruimte bleken positief gerelateerd aan werktevredenheid. Opvallend was de discrepantie met de literatuur over baanzekerheid en thuiswerken. Dit bleken geen voorspellende factoren, eveneens bleek gender geen invloed te hebben op de relatie tussen thuiswerken en werktevredenheid. Daarentegen bleken jongere werknemers meer werktevreden te zijn dan oudere werknemers door het krijgen van ontwikkelingsmogelijkheden.
Conclusie. Hoogopgeleide werknemers in de private sector hechten meer waarde aan moderne arbeidsvoorwaarden dan aan klassieke arbeidsvoorwaarden. De inzet van talent management lijkt door de groeiende behoefte aan ontwikkelingsmogelijkheden een positieve bijdrage te leveren om werktevredenheid te verhogen. De huidige en toekomstige groeiende diversiteit tussen werknemersgroepen blijft een aandachtsgebied voor organisaties en vraagt dit om beleid per specifieke werknemersgroep om werktevredenheid te optimaliseren. Onbetwistbaar is gebleken dat een positieve werktevredenheid van invloed is op hoogopgeleide werknemers, organisaties en hiermee op de Nederlandse economie.