Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorVoogt, Carmen
dc.contributor.authorRiel, L.E. van
dc.date.accessioned2016-07-12T17:00:45Z
dc.date.available2016-07-12T17:00:45Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/22618
dc.description.abstractAchtergrond: De prevalentie van overmatig alcoholgebruik bij laagopgeleide Nederlandse adolescenten is hoog. De Wat Drink Jij interventie is een korte online alcohol interventie voor laagopgeleiden van 15 tot 20 jaar en richt zich op kennis, sociale normen en zelfredzaamheid, met als doel het alcoholgebruik te verminderen. Dit onderzoek onderzoekt in hoeverre het effect van de WDJ interventie gemodereerd wordt door alcoholgerelateerde cognities, te weten zelfredzaamheid, attituden en sociale descriptieve normen, na één en zes maanden follow-up. Methode: De effecten van de WDJ interventie op binge drinken en zwaar drinken zijn gemeten door middel van een RTC met 609 participanten (interventiegroep: 318; controlegroep: 291), op drie meetmomenten (baseline, één maand en zes maanden follow-up). Als moderatoren zijn zelfredzaamheid, attituden en sociale descriptie normen meegenomen. Resultaten: Uit de logistische regressie analyses blijkt dat er geen hoofdeffect is van de interventie op zowel binge drinken als zwaar drinken, op beide nametingen. Daarnaast blijken geen van de drie moderatoren deze hoofdverbanden te beïnvloeden. Conclusie: Laagopgeleide adolescenten met een lage mate van zelfredzaamheid, een positieve attitude ten aanzien van alcohol en positieve sociale descriptieve normen hebben dus niet meer baat bij de WDJ interventie dan laagopgeleide adolescenten met de tegenovergestelde eigenschappen.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent875280
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe modererende rol van alcoholgerelateerde cognities op de relatie tussen de korte online alcohol interventie ‘Wat Drink Jij’ en overmatig alcoholgebruik bij laagopgeleide adolescenten (15-20 jaar)
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordskorte online alcohol interventie; laagopgeleide adolescenten; cognities; zelfredzaamheid; attituden; sociale descriptieve normen
dc.subject.courseuuJeugdstudies


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record