Het moderatie-effect van Conflictoplossing op de relatie tussen Zelfvertrouwen en Externaliserend Gedrag bij Jongvolwassenen
Summary
Achtergrond: In deze studie is onderzocht of de conflictoplossingsstijlen aanvallen, terugtrekken en compromissen sluiten de relatie tussen zelfvertrouwen en externaliserend gedrag van jongvolwassenen (18-25 jaar) binnen vriendschappen modereren.
Methode: De data is verzameld voor een Nederlands onderzoek Love&Friends-4-Life en gebruikt in de huidige studie. De steekproef bestond uit 292 jongvolwassenen (27% mannen). Zelfvertrouwen, conflictoplossing en externaliserend gedrag zijn door jongvolwassenen gerapporteerd door middel van de Rosenberg Self-esteem Scale, de Conflict Resolution Behavior Questionnaire en de Young Adult Self-Report. Er is een multipele hiërarchische regressie analyse uitgevoerd om te kijken of conflictoplossing de relatie tussen zelfvertrouwen en externaliserend gedrag beïnvloed.
Resultaten: Een hogere mate van zelfvertrouwen hing samen met minder externaliserend gedrag. Meer toepassing van de conflictoplossingsstijlen aanvallen en terugtrekken waren gerelateerd aan meer externaliserend gedrag. De conflictoplossingsstijl compromissen sluiten hing niet significant samen met externaliserend gedrag. Voor alle conflictoplossingsstijlen waren geen significante moderatie-effecten gevonden.
Conclusie: De resultaten suggereren dat het van belang is dat interventies ter voorkoming en vermindering van externaliserend gedrag van jongvolwassenen zich richten op het versterken van een laag zelfvertrouwen en het bevorderen van positieve conflictoplossing.