Do the rich get richer? Een onderzoek naar adaptieve hulp van docenten en de relatie met leerprestaties van leerlingen
Summary
Uit onderzoek blijkt dat docenten het makkelijker vinden om adaptieve hulp te geven aan leerlingen met een kennisniveau dat dichter bij de docent ligt. Adaptieve hulp heeft een positief effect op de (meta)cognitieve vaardigheden. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de slimmere kinderen relatief meer adaptieve hulp krijgen en hierdoor nog slimmer worden dan de kinderen bij wie het prestatieniveau lager ligt.
In studie één is de relatie tussen het prestatieniveau van de leerling en de mate waarin de docent adaptieve hulp biedt, onderzocht door middel van de contingentievragenlijst. Uit de resultaten komt naar voren dat er een klein, positief, significant effect is.
In studie twee is onderzocht welke rol egocentric bias speelt in het geven van adaptieve hulp. In deze studie wordt onderzocht in welke mate de docenten vanuit hun eigen perspectief adaptieve hulp trachten te geven aan leerlingen door middel van een stimulated recall interview. Uit de resultaten blijkt dat docenten door egocentric bias beïnvloed worden, maar dat er ook nog andere contextfactoren een rol spelen, zoals tijdsdruk en Docent-leerling relatie. In vervolgonderzoek moet de invloed van deze contextfactoren op egocentric bias en adaptieve hulp van de docent verder geanalyseerd worden.