Het microkrediet landschap in Nederland: Een onderzoek naar regionale verschillen in de vraag naar microkrediet en succesvolle microkrediet bedrijven
Summary
In dit onderzoek zijn enerzijds regionale verschillen in de vraag naar microkrediet onderzocht en anderzijds is onderzoek gedaan naar succesfactoren van bedrijven die zijn gestart met microkrediet. Onder microkrediet wordt verstaan een kleinschalige zakelijke lening tot €50.000 voor de start van een bedrijf. Microkrediet is een alternatieve vorm van zakelijke financiering en is gericht op ondernemers die via traditionele kredietverstrekkers geen kapitaal kunnen krijgen.
Het landelijke spreidingspatroon van aanvragen laat zien dat microkrediet met name in het oosten van het land veelvuldig wordt aangevraagd voor de start van een bedrijf. Dit wordt met name verklaard door het relatief hoge percentage werkloosheid, relatief lage gemiddelde inkomens, weinig alternatieve financieringsmogelijkheden en het gegeven dat de organisatie die microkredieten verstrekt in het oosten is gevestigd. Dit patroon onderbouwt de stelling dat microkrediet met name wordt aangevraagd door ondernemers die uit noodzaak een bedrijf willen starten.
Bedrijven van ondernemers die krediet toegekend krijgen blijven relatief lang overeind. De onderzochte succesfactoren, die bestaan uit persoons-, bedrijfs- en omgevingskenmerken, geven hier geen goede verklaring voor. Waarschijnlijk wordt de kans op succes in een eerdere fase bepaald, namelijk door het selectiemechanisme waarmee bedrijfsadviseurs bepalen wie krediet toegekend krijgt. Vanwege de doelstelling van de financiële instelling om zelfredzaam te zijn, worden alleen kansrijk geachte ondernemers voorzien van startkrediet.