Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorMollenhorst, G.W.
dc.contributor.authorKemp, S.G.
dc.date.accessioned2016-03-08T18:00:35Z
dc.date.available2016-03-08T18:00:35Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/21972
dc.description.abstractDe Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft al jaren te maken met een negatieve wijkreputatie. In 2007 werd Kanaleneiland benoemd tot Vogelaarwijk en sindsdien is er veel aandacht vanuit de overheid, gemeente en woningcorporaties geweest om de leefbaarheid en de wijkreputatie te verbeteren. Ondanks dat de wijk verbetering laat zien, overlast en criminaliteitscijfers zijn de afgelopen jaren gedaald en de woningvoorraad wordt vernieuwd, lijkt de negatieve reputatie van Kanaleneiland hardnekkig. Op basis van de literatuur blijkt dat de manier waarop bewoners en buitenstaanders wijkreputaties ervaren, te verschillen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een interne en een externe reputatie. De interne reputatie wordt aangehouden door bewoners en insiders en is voornamelijk gebaseerd op eigen ervaringen en gedetailleerde informatie. De externe wijkreputatie is vaak gebaseerd op minder informatie en minder persoonlijke ervaringen met de betreffende wijk. Deze reputatie bestaat uit de dominante percepties en meningen van buitenstaanders. Deze groep is groot en divers, zo spelen niet alleen bewoners van andere wijken een rol, maar ook media, politici en makelaars. Het beeld over de wijk is vaak eenzijdig en gesimplificeerd. Dit roept de vraag op in hoeverre bewoners zich herkennen in de dominante reputatie over hun wijk onder buitenstaanders, en daarnaast of er onderlinge verschillen bestaan tussen de bewoners op basis van hun individuele kenmerken. Om inzicht te krijgen in deze externe reputatie wordt er in dit onderzoek gefocust op berichtgeving in kranten. Middels een kwantitatieve inhoudsanalyse worden er 128 krantenartikelen geanalyseerd en worden tevens verschillen in reputatievorming in lokale en landelijke kranten onderzocht. Daarna zijn de bevindingen uit deze analyse middels een vragenlijst aan de bewoners van Kanaleneiland voorgelegd, waarmee inzicht wordt gegeven in de mate van herkenning en de mogelijke invloed van individuele kenmerken.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent1810377
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleKanaleneiland in de krant; een onderzoek naar reputaties van Kanaleneiland in landelijke en lokale kranten en de mate van herkenning van buurtbewoners.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordswijkreputatie, Kanaleneiland, interne wijkreputatie, externe wijkreputatie, lokale kranten, landelijke kranten, imago, stigmatisering
dc.subject.courseuuUrban Geography


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record