Effect van embodied training op de representatie van de mentale getallenlijn
Summary
In deze studie is onderzoek gedaan naar het trainen van rekenvaardigheden vanuit een zogenaamd embodied cognitie perspectief: kinderen leren rekenvaardigheden aan de hand van lichamelijke ervaringen met getallen. Rekenvaardigheden ontwikkelen zich bij kinderen op basis van basale representaties van getallen. De mentale getallenlijn is één van deze basale representaties van getallen. Onderzoeken laten zien dat de mentale getallenlijn getraind kan worden. Embodied training zou daarbij een effectieve methode zijn.
Het huidige onderzoek richt zich op de vraag of deze effectiviteit kan worden verklaard door de ruimtelijkheid van de embodied training. Op basis van eerder onderzoek worden er transfereffecten verwacht naar andere rekenvaardigheden namelijk optellen en symbolisch vergelijken. In totaal hebben 60 kinderen deelgenomen, 27 jongens en 33 meisjes (M = 7.18), verdeeld over twee groepen: embodied training en computertraining.
De resultaten lieten zien dat alle kinderen vooruit zijn gegaan in de representatie van de mentale getallenlijn na de trainingen. Deze vooruitgang was echter niet te danken aan het soort training. Conform de verwachting waren er transfereffecten gevonden bij optellen en symbolisch vergelijken.
Mogelijke verklaringen voor het feit dat er geen significant verschil is gevonden in vooruitgang in de representatie van de mentale getallenlijn tussen de trainingen kunnen betrekking hebben op de mate van ruimtelijkheid van de embodied training in het huidige onderzoek, de ongelijkheid van de groepen en het proportioneel denken als onderliggend mechanisme dat ten grondslag zou liggen aan de ontwikkeling van de mentale representatie van de getallenlijn.