Verbanden tussen leerhouding en sociale netwerkpositie van docenten in het Hoger Beroepsonderwijs
Summary
Kennisdelen via informele sociale netwerkstructuren levert een belangrijke bijdrage aan het leren van docenten. Binnen het Hoger beroepsonderwijs is nog weinig bekend over de mate waarin docenten gebruik maken van het sociale netwerk binnen hun team en hoe een sociaal netwerk wordt gevormd. Als verklarende factor voor het vormen van een sociaal netwerk is in deze these onderzocht of hoe iemand aankijkt tegen leren verband houdt met diens sociale netwerkpositie. Deze these probeert daarmee een bijdrage te leveren aan inzicht in de relatie tussen sociale netwerkstructuren en leerhouding, door de sociale netwerkpositie van alle teamleden in een team in kaart te brengen en te onderzoeken welke componenten van leerhouding een positieve invloed hebben op sociale netwerkpositie.
In deze these is kwantitatief explorerend onderzoek gedaan met behulp van vragenlijsten binnen drie teams binnen het Hoger Beroepsonderwijs. Van ieder team zijn twee verschillende sociale netwerken in kaart gebracht: een werkinhoudelijk en een persoonlijk sociaal netwerk. Iemands sociale netwerkpositie is binnen beide sociale netwerken op drie manieren gemeten: hoe vaak iemand wordt genoemd door teamleden, hoe vaak iemand teamleden noemt en in hoeverre kennis indirect of via omwegen terecht komt bij een teamlid.
Een multipele regressieanalyse wijst uit dat één dimensie van leerhouding, namelijk het gevoel hebben deel uit te maken van een leergemeenschap, een significante voorspeller is van sociale netwerkpositie in het werkinhoudelijke sociale netwerk. Dit geldt voor hoe vaak iemand teamleden noemt en in hoeverre kennis indirect of via omwegen terecht komt bij iemand.
Deze uitkomst betekent dat hoe meer iemand het gevoel heeft deel uit te maken van een leergemeenschap, hoe meer deze persoon teamleden om werkinhoudelijk advies zal vragen. En ook hoe meer deze persoon bijdraagt aan informeel kennisdelen, door een centralere positie in te nemen in de informatiestromen die circuleren binnen het team. Voor kennisdelen lijkt het van belang dat teamleden zoveel mogelijk het gevoel hebben deel uit te maken van een leergemeenschap. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het vormen van een professionele leergemeenschap (PLG).