Ontdekkend leren in het rekenonderwijs Onderzoek naar de effectiviteit van ontdekkend leren door kinderen uit groep 8 bij het aanleren van nieuwe rekenstrategieën
Publication date
2015Author
Cuiper, A.F.D.
Grootenboer, A.I.
Veugen, M.J.
Metadata
Show full item recordSummary
Op basis van de opgedane ervaring van de leerkrachten op Daltonschool Rijnsweerd met ontdekkend leren in de zaakvakken, wordt verwacht dat ontdekkend leren leidt tot een hogere leermotivatie bij rekenen. In dit verslag zal gekeken worden naar het verschil in zowel de leerresultaten als de leermotivatie bij leerlingen uit groep 8 op Daltonschool Rijnsweerd te Utrecht. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ontdekkend leren leidt tot verhoogde leerresultaten (Throndsen, 2011; Cross, 2009; Hoogland, 2008; Blake & Parkinson, 1998). Uit onderzoek van Chung, Chin, Daud en Zakaria (2010) is gebleken dat samenwerking tijdens een rekentaak volgens ontdekkend leren, de leermotivatie ten opzichte van rekenonderwijs positief beïnvloedt.
Met betrekking tot de leerresultaten bleek geen significant verschil aanwezig tussen de toetsresultaten van de experimentgroep en de controlegroep, met t(52) = 1.08, p < .05, r2 = .022. Met betrekking tot de motivatie van de leerlingen bleek dat de leerlingen uit de experimentgroep na afloop van de lessencyclus niet significant hoger scoren in leermotivatie, met t(23) = 1.26, p >.025.
Vastgesteld kan worden dat het ontdekkend leren geen effect heeft op de leerresultaten van de leerlingen in groep 8 op Daltonschool Rijnsweerd. Daarnaast valt te concluderen dat ontdekkend leren bij rekenonderwijs niet leidt tot een hogere leermotivatie bij de leerlingen uit groep 8 op Daltonschool Rijnsweerd. De resultaten van dit onderzoek sluiten hierdoor aan bij de bevindingen van Kirschner, Clark en Sweller (2006). Gebleken is dat ontdekkend leren meer tijd in beslag neemt, een grotere spreiding geeft in leerresultaten en tot geen significante verbeteringen leidt.