Ontwikkeling van het Diagnostisch Instrument Profielschets ErvaringsOrdening (DI-PEO) voor ernstig meervoudig beperkte personen: Studie naar validiteit en betrouwbaarheid van de domeinen zelfredzaamheid en spelontwikkeling.
Summary
Achtergrond: De ontwikkelingsmogelijkheden van een persoon met een ernstig meervoudige beperking (EMB) zijn lastig te bepalen. De theorie van ervaringsordening (Timmers-Huigens, 2005) kan in beeld brengen welke ervaringsordening een persoon als uitgangspunt heeft, zodat ondersteuning en begeleiding hierop kunnen aansluiten. Dit gebeurt momenteel veelal middels het afnemen van interviews en observaties. Deze manier van werken biedt echter weinig structuur en houvast. Van hieruit is de behoefte ontstaan aan een valide en betrouwbaar meetinstrument.
Doel: Doel van huidig onderzoek is om een diagnostisch meetinstrument te ontwikkelen voor de ervaringsordening bij kinderen in de leeftijd van vier tot en met 12 jaar met EMB, specifiek voor de domeinen zelfredzaamheid en spelontwikkeling.
Methode: Fase 1. Er is literatuuronderzoek gedaan naar definities van zelfredzaamheid en spelontwikkeling. Met deze resultaten en met behulp van de theorie van ervaringsordening is een concept instrument ontwikkeld. Fase 2. De inhoudsvaliditeit is kwalitatief, middels feedback van deskundigen, onderzocht. De feedback is verwerkt en op basis van consensus is het uiteindelijke instrument ontwikkeld. Fase 3. De interbeoordelaarsbetrouwbaarheid van het uiteindelijke instrument is voor elk item van zelfredzaamheid en spelontwikkeling afzonderlijk gemeten.
Resultaten: Fase 1. Er zijn bij zelfredzaamheid vanuit de literatuur drie items gevonden: zelfstandig zijn, keuzes maken/ beslissingen nemen en zelfbesef. Bij spelontwikkeling zijn eveneens drie items gevonden: spel met materiaal, verbeeldend spel en motorisch spel. Fase 2. Het validiteitsonderzoek heeft geresulteerd in het diagnostisch instrument profielschets ervaringsordening (di-PEO). Fase 3. De interbeoordelaarsbetrouwbaarheid varieert van matig tot voldoende, Kappa 0.34 tot Kappa 0.51.
Conclusie: Het di-PEO lijkt een veelbelovend instrument te zijn dat in de toekomst in de praktijk gebruikt kan worden.
Kernwoorden: diagnostisch instrument profielschets ervaringsordening; DI-PEO; ernstig meervoudig beperkt; zelfredzaamheid; spelontwikkeling.