De geestelijk verzorger als beelddrager
Summary
Bij het kiezen van een onderwerp voor mijn scriptie heb ik een voorkeur uitgedrukt voor de onderzoekslijn van de masteropleiding: 'Het beeld van geestelijke verzorging bij de patient.' Vraag is wat de patient eigenlijk van de geestelijk verzorger wil of hoe de patient de geestelijk verzorger ziet. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de beelden bij patienten divers zijn en ook de geestelijk verzorgers over hun product diverse opvattingen hebben. Hoe zien de patienten in een zorginstelling de geestelijk verzorgers, en wat is het imago van de geestelijke verzorging?
Vanuit het perspectief van de patienten zijn er twee vragen die we dienen te onderzoeken:
1. Wat zijn de spirituele behoeften van patienten?
2. Wat is het beeld van de geestelijke verzorging als mogelijk antwoord op deze behoeften?
Ten aanzien van de eerste vraag ga ik zelf empirisch onderzoek doen (zie hoofdstuk 5).
Verderop zal blijken dat de spirituele behoeften meestal niet rechtstreeks te benaderen zijn, in de zin dat patienten ze doorgaans weinig expliciet beschikbaar hebben. Daarom is er gekozen voor de indirecte benadering van deze behoeften via de spirituele beleving.
De vraagstelling zal dan luiden:
Wat is de spirituele beleving van patienten tijdens de opname in een zorginstelling?
Ten aanzien van de tweede vraag vindt er een inventarisatie plaats van bestaand onderzoek (zie hoofdstuk 4). Als algemeen kader voor beide vragen schets ik in de eerste theoretische hoofdstukken het actuele levensbeschouwelijke landschap (zie hoofdstuk 2 - als achtergrond voor onderzoeksvraag 1) en de geschiedenis van de geestelijke verzorging (zie hoofdstuk 3 - als achtergrond voor onderzoeksvraag 2).
Met dit onderzoek beoog ik relevante zaken die verband houden met het beeld van de geestelijke verzorging in kaart te brengen. Het empirisch onderzoek is gehouden onder psychiatrische patienten die bij Emergis, Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (Ggz) te Goes werden behandeld.