View Item 
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

        Browse

        All of UU Student Theses RepositoryBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

        Reflectie van sociaaleconomische klassenidentiteit in productbeschrijvingen van superfoods

        Thumbnail
        View/Open
        Finale versie.pdf (783.2Kb)
        Publication date
        2014
        Author
        Burk, C. van
        Metadata
        Show full item record
        Summary
        In dit onderzoek wordt gekeken in hoeverre linguïstische markeerders die kenmerkend zijn voor een hoogopgeleid publiek terug zijn te vinden in productbeschrijvingen uit webshops voor superfoods. Het doel van dit onderzoek is om in de literatuur een beter begrip te creëren over hoe adverteerders in kunnen spelen op de interesses en gevoelens van hogere sociaaleconomische klassen van de bevolking door het gebruik van bepaalde linguïstische markeerders. Voor dit onderzoek is een corpus samengesteld van productbeschrijvingen van superfoods en een corpus met productbeschrijvingen van ‘gewoon’ voedsel ter vergelijking. Naar aanleiding van een vergelijkbaar onderzoek van Freedman en Jurafsky (2012) is gekeken naar vier kenmerken: hoe complex de teksten waren, hoe vaak er voedings- en gezondheidsclaims in voorkwamen, hoe vaak het product zich door middel van de tekst onderscheidde van andere producten (distinctie) en hoe vaak authenticiteit werd benadrukt. Uit de resultaten kwam naar voren dat de productbeschrijvingen van superfoods naar verwachting complexer waren dan de productbeschrijvingen van gewoon voedsel. Wat betreft voedings- en gezondheidsclaims, distinctie en authenticiteit zijn echter nauwelijks verschillen tussen de twee groepen gevonden. Wel viel er op dat de productbeschrijvingen van superfoods veel andere termen en constructies gebruikten. De conclusie van dit onderzoek is daarom dat linguïstische markeerders die kenmerkend zijn voor een hoogopgeleid slechts deels terug zijn te vinden in productbeschrijvingen van superfoods.
        URI
        https://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/18219
        Collections
        • Theses
        Utrecht university logo