View Item 
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

        Browse

        All of UU Student Theses RepositoryBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

        Naar een duurzame vleesproductie - Een interdisciplinair sluitstuk over de implementatie van in-vitrovlees

        Thumbnail
        View/Open
        Definitief LAS scriptie In-vitrovlees.pdf (1.779Mb)
        Publication date
        2014
        Author
        Middelhoff, R.J.C.
        Blommestijn, M.M.
        Metadata
        Show full item record
        Summary
        Biotechnologie kan worden gebruikt om oogsten te verbeteren, de voedzaamheid van gewassen te vergroten en de impact van de voedselproductie op het milieu te verminderen (Duvick, 1995). Diverse wetenschappers hebben zich beziggehouden met de vraag of biotechnologie en duurzame landbouw met elkaar te zijn verenigen (Crouch, 1995; Duvick, 1995; Ervin et al., 2010). Problemen die door deze wetenschappers worden aangekaart zijn de schadelijke neveneffecten van biotechnologie voor het milieu en de bedreiging van de voedselproductie op lokaal niveau (Crouch,1995). Recentelijk werd door een Nederlands onderzoeksteam in-vitrovlees gepresenteerd als mogelijke oplossing voor het te verwachten mondiale voedseltekort. Deze biotechnologische innovatie werd met veel enthousiasme door de wetenschappelijke wereld ontvangen als mogelijke oplossing voor dit probleem (Tuomisto & Teixeira de Mattos, 2011). In deze scriptie willen we onderzoeken welke gevolgen kunnen optreden als in-vitrovlees conventioneel consumptievlees gaat vervangen. We zullen aandacht besteden aan discussies over de biotechnologische haalbaarheid van deze innovatie en aan onduidelijkheden over de mogelijkheden die deze biedt voor ontlasting van het milieu (Tuomisto & Teixeira de Mattos, 2011). Daarbij zal in deze scriptie de volgende hoofdvraag centraal staan: is in-vitrovlees een haalbare innovatie die kan bijdragen aan een duurzame oplossing voor de toenemende vraag naar vlees?
        URI
        https://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/17571
        Collections
        • Theses
        Utrecht university logo